Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

De bäddar - året runt

Det började litet försiktigt förra året med sju bäddar. Nu har Rejmyre vandrarhem 30 bäddar och kan se tillbaka på en lyckad säsong. En säsong som fortsätter även efter semestern.
För numera är det inte bara turister som bor på vandrarhem. Företagsbesök och folk som arbetar i området några månader och som behöver nån stans att bo, svarar för ungefär hälften av beläggningen.

Kjell har arbetat med att uppdatera säkerheten på vandrarhemmet. - Det är mycket viktigt att brandskyddet fungerar enligt alla regler, säger Kjell.

Kjell har arbetat med att uppdatera säkerheten på vandrarhemmet. - Det är mycket viktigt att brandskyddet fungerar enligt alla regler, säger Kjell.

Foto:

REJMYRE2004-08-28 06:00
Det är Margaretha Oldestam-Dahlberg som driver vandrarhemmet. Utan maken Kjell Dahlberg skulle det inte gå, försäkrar hon. Det är han som sköter mycket av det praktiska jobbet, t ex det reparationsarbete som genomförts på fastigheten som en gång var ett daghem.
- Jag har väl inte tummen mitt i handen, säger Kjell, som har ett förflutet som pilot i försvaret.

Ingen semester
Det innebär att han gått i pension tidigare än de flesta av oss. Trots en mångårig verksamhet som kanotuthyrare, har han tid över att jobba i vandrarhemmet. Margaretha arbetar inom vården, så det är lätt att räkna ut att det inte blivit mycket semester under sommaren för henne. All ledig tid har gått åt till vandrarhemmet.
Men hon ser inte ledsen ut för det.
- Det här är jätteroligt, säger hon och entusiasmen riktigt lyser om henne.
- Och litet ledigt i vinter blir det istället, lägger hon till.

Från sju till 30
Vandrarhemmet ligger på Glasbruksgatan och upptar största delen av en de huslängor som tillsammans bildar en fyrkant runt en gård. Det är Vallonbygden som äger huset. Redan innan vandrarhemmet startade förra våren fanns viss övernattningsverksamhet här. I mindre skala, och bara vid förfrågan.
- Vi blev tillfrågade om att ta över och jag nappade, jag tyckte det verkade roligt.
Första året fick Margaretha tacka nej till gäster, eftersom hon bara hade sju platser. Sedan dess har mycket hänt på vandrarhemmet. Nu har man 30 bäddar och flera ska det inte bli.
- Det finns elva sovrum med en till fyra sängar, två kök, fem toaletter, två duschar och två sällskapsrum med tv.

Brandskydd
En hel del förändringar har gjorts sedan det forna daghemmets tid. Då var det en öppen planlösning som delvis har ändrats. Uppfräschning, som tapetsering och målning har skett samt en del nyanskaffning av textilier och möbler från second hand.
Framförallt är det brandskydd, utrymningsalarm och andra säkerhetsaspekter som tillgodosetts. Kjell och Margaretha har fört diskussioner med räddningstjänsten för att få veta vad de behöver åtgärda.
- Det är väldigt viktigt att allt detta fungerar, säger Kjell.
Inkomsterna från vandrarhemmet har Margaretha och Kjell hittills återinvesterat. Brandskydd och säkerhet kostar en del och arbetet står aldrig stilla.
- Nästa sak är att ordna till uteplatserna. Det finns alltid något som behöver göras. Vi tar ett år i sänder.

Långväga gäster
I sommar har turister från Sveriges alla delar gästat vandrarhemmet. Även utländska gäster har hittat hit.
- Här har bott folk från Wales, Tyskland, Holland, Belgien, Schweiz, Danmark och Finland.
Sommaren är slut, men vandrarhemmet fortsätter att ha öppet. Det är inte endast semesterfirare som är målgruppen. Ett äldre par som renoverade sitt hem har bott på vandrarhemmet. Besökare till företag och anställda som arbetat tillfälligt några månader och behövt ett möblerat rum är en målgrupp som växer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om