Bygdens bilder digitaliseras

Att förvalta arkiv är en stor del av hembygdsföreningarnas arbete. Just nu pågår arbetet med att digitalisera bilder från Rejmyrebygden.

Eldsjälar. Anders Rådenstein, Bengt Ericsson och Per-Inge Jansson är några av de elsjälar som driver hembygdsföreningen.

Eldsjälar. Anders Rådenstein, Bengt Ericsson och Per-Inge Jansson är några av de elsjälar som driver hembygdsföreningen.

Foto: Karolina Wiborn

REJMYRE2017-03-14 12:00

Hembygdsföreningen Gamla Reijmyre har en stor mängd foton från bygden och från glasbruket och hittills har 6 000 bilder digitaliserats.

– Det är en jätteskatt för de som släktforskar. Det vet jag som släktforskar själv. Det är nog inte många som vet om vilken skatt som finns i våra arkiv, säger Lotta Wall, som är den som sitter på uppdraget att digitalisera bilderna.

Hembygdsföreningen får foton, tidningsurklipp och föremål skänkta till sig.

– Det kommer i många fall från äldre. De tycker att det är bättre att bilderna kommer till hembygdsföreningen än att de kastas och försvinner, säger Per-Inge Jansson, ordförande i föreningen.

Han bläddrar i ett album med tidningsurklipp och berättar om de exempel som kommer upp.

– Här till exempel står det om Anders Andersson, han som fick titeln världsmästare i glasblåsning, och om en glasburk han gjorde som var fyra alnar lång och en halv aln i diameter och vägde 125 skålpund. Denna burk levererades till Uppsala museum, där den troligtvis står kvar än i dag.

I dagens mått är det 2,4 meter långt, 30 centimeter i diameter och 54 kilo.

Anders Andersson föddes i Rejmyre 1830 och började i glashyttan vid nio års ålder. Han gjorde också karaffiner med 12 rum, för vilka han fick titeln världsmästare av.

– Det är ganska fantastiskt. Frågar man dagens glasblåsare så har de ganska svårt att förstå hur han kunde göra det.

Arbetet med arkiven är omfattande och det görs ideellt av hembygdföreningens medlemmar. I samband med att glasbruket fick nya ägare för drygt ett år sedan, fick hembygdsföreningen ta över deras gamla arkiv. Dokumenten som sträcker sig från 30-talet och i princip fram till i dag består bland annat av styrelseprotokoll, årsberättelser, foton och ritningar.

– Allt är kanske inte är så spännande nu, men om några år så kommer det här att vara väldigt värdefullt, säger Per-Inge Jansson.

Materialet ska sorteras och gås igenom, en del ska lämnas till Landsarkivet i Vadstena, en del till Östergötlands Arkivförbund och hembygdsföreningen behåller en del.

En dag i veckan träffas några medlemmar i föreningen för att sortera och systematisera allt det som föreningen har fått i sin ägo.

Samarbetet med glasbruket är viktigt för hembygdsföreningen.

– Det är kul att få ta del av det här. Vi är väldigt tacksamma för det och för allt samarbete som vi har med bruket, säger Per-Inge Jansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!