Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Besvikna ägare slog igen ölbryggeriet

I oktober förra året invigdes det nya ölbryggeriet i Rejmyre. Idag är verksamheten nerlagd och lokalerna tömda efter ägarnas besvikelse på kommunen.

Så här såg det ut sommaren 2017. Två av de tre ägarna, Ceith Landin och Robin Sanderfalk, visade upp lokalerna  mikrobryggeri skulle dra i gång. Men en kort tid efter premiären lades verksamheten ner.

Så här såg det ut sommaren 2017. Två av de tre ägarna, Ceith Landin och Robin Sanderfalk, visade upp lokalerna mikrobryggeri skulle dra i gång. Men en kort tid efter premiären lades verksamheten ner.

Foto: Inger Ramstedt

Rejmyre2018-08-31 06:00

Förra sommaren besökte vi och berättade om det som skulle bli ett nytt mikrobryggeri, mitt i hantverksbyn. I en lokal som ägs av det kommunala bolaget Finspångs Förvaltning och Industrihus AB. Två av de tre ägarna, Ceith Landin och Robin Sanderfalk, var på plats för att redogöra för "livssatsningen". Det mesta av utrustningen hade redan köpts in och väggarna hade börjat få ny färg.

Med på "tåget" var även Peder Josephsson och framför sig såg trion ett väl fungerade småskaligt bryggeri med målet att sätta Rejmyre på karta även när det gäller dryck.

Tanken var också att få till ett unikt samarbete med glasbruket som planerade att ta fram ett särskilt ölglas.

Den 22 oktober var det pampig invigning och det första egenbryggda ölet serverades.

– Men ungefär en månad senare insåg vi att det skulle bli svårt att driva det här vidare. Lokalerna hade inte de nödutgångar som krävs för den här typen av verksamhet. Vi hade fått löfte från ansvariga i kommunen att det skulle ordnas, men inget hände, säger Ceith Landin och fortsätter:

– Det var väl en kostnadsfråga, men då kunde det ha lagts på hyran. Till sist gav vi upp.Sjävklart är vi jättebesvikna.

Enligt Robin Sanderfalk fanns ytterligare problem. Godkänt sjutillhållarlås var ett krav från så väl skattemyndigheten som försäkringsbolaget. Men det saknades.

– Och vi fick ingen återkoppling från kommunen. Det innebar att vi hade utrustningen oförsäkrad i åtta månader. Till slut tröttnade vi och i april städade vi ur lokalerna, säger han.

Fredrik Björkman, fastighetsansvarig i kommunen, förklarar att han och de tre företagarna fört åtskilliga diskussioner kring just utrymningvägar och lås.

– Det hör ihop i det här sammanhanget. Förändrar man låssystemet så påverkar det också möjligheten till utrymning. Och att förändra detta är kostnadskrävande.

Men det låter ju inte så komplicerat, att byta lås och öppna en utrymningsväg?

– Det är mer komplicerat än så, det finns normer och lagkrav för hur det ska vara. Och det är ju en ekonomisk fråga. Då handlar det även om att ta hänsyn till bärigheten i verksamheten.

Men kostnaden kunde ha lagts på hyran?

– Ja, så hade det naturligtvis blivit, men nu hann vi inte så långt innan de drog sig ur. Vi förtjänar kanske viss kritik, för det tar alltid lite tid i den kommunala processen. Men de har inte förlorat några hyreskostnader, för under uppbyggningsfasen har vi inte debiterat någon hyra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!