Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Beredda på att lägga oss"

Inge Jacobsson kom in i politiken som finspångspartist 1992. Han var emot 25-miljonersbygget av ett föreningshus i Lotorp. Nu är han moderat och brinner för att integrera utbildning och arbetsmarknad.Var passar han då bättre än som ansvarig för näringsliv och arbete?

Foto: Titti Olovsson

REJMYRE2008-09-05 03:00

Under den falangen ligger nämligen arbetsutveckling, gymnasieutbildning och komvux. Inge Jacobsson hoppas på att Finspong College startar nästa läsår, men medger att det finns saker att diskutera igenom innan alla bitar faller på plats.
– Det viktiga är att det är företagens behov som styr utbildningen. Eftersom gymnasieutbildningen är den i särklass mest konkurrensutsatta verksamheten i kommunen måste vi ligga i framkant för att locka elever från i första hand Norrköping men även övriga Sverige.
Vad mer kommer du kämpa för på ditt ansvarsområde?
– Utbildningen måste vara inriktad efter företagens behov. Det är viktigt att man utbildar sig till ett yrke. Lärlingsprogrammet som regeringen lyfter fram tror jag på. Vi är en expansiv ort vad gäller industrier och tillverkning men nu gäller det att få tjänsteföretag att etablera sig här som komplement. Sedan vill jag satsa på arbeten som ger möjligheter för kvinnlig arbetskraft.
Trodde du någonsin att du skulle sitta i den här positionen?
– Det var definitivt min förhoppning, men inte så tidigt. Socialdemokraterna har tappat vid varje val och jag hade nog trott på att få sitta i majoritet 2010.

"Större ansvar"


Det är skillnad att vara i majoritet och opposition. Hur känns det?
– Det här blir ett större ansvar. Vi måste ha tydliga mål. Och våga säga att vissa saker inte går att göra. Det finns inte ekonomi till allt. Det är inte direkt ett lätt läge att gå in i makten.
Inte som när Alliansen tog över i riksdagen 2006, då man sa att sossarna levererade ett bord som ”var dukat” alltså?
– Nej, inte direkt. Och här i Finspång har de till och med ätit av bordsskivan.
Vad tror du maktskiftet betyder för Finspångsborna?
– Det blir mer fokus på enskilda individer och det de vill. Vi ska lyssna på medborgarna. De kommer märka oss ute och få olika typer av information. Både genom att vi söker upp personligen och att vi bjuder in. Men i vilka former är inte bestämt än.
Vad har du för vision för Finspångs centrum?
– Mer affärer och butiker. Man ska kunna uträtta de ärenden man vill.
Hur ska ni underlätta för det då?
– Först och främst måste man få plats för bilen. Sedan ska vi stötta alla initiativ som kommer in. Kommunen ska inte göra allt, men myndighetsbeslut till företagare ska gå snabbt.
Vilka frågor tror du ni kommer att ha svårast att komma överens om?
– Det var ju skattesänkningen som gällde för vår del men den frågan har vi lagt bort. Nu jobbar vi för en oförändrad skatt. Vi för en öppen dialog och det kommer bli diskussioner men det ser jag som demokratiskt politiskt då vi utvecklas och får nya infallsvinklar på saker.

"Beredda att lägga oss"
Du tror inte era väljare tycker det är konstigt att ni står tillbaka på skattefrågan?
– Vi har ju tagit över för att socialdemokraterna krackelerat och vi hade ju inte majoritet själva. Vänsterpartiet är väldigt öppna för nytänkande och för nya lösningar. Sedan handlar ju kommunpolitik ofta om praktiska lösningar och mer sällan ideologiska. Vi får helt enkelt vara beredda på att lägga oss.
Vad ska ni göra för att få ekonomin i balans?
– Först måste vi titta på vad vi lagstadgat måste göra. Sedan får vi fem diskutera vad vi ska göra. Det ska även bli intressant att höra vilka förslag personalen och fackförbunden kommer med.
Slutligen, hur ska Finspång få fler personer att flytta hit/stanna kvar?
– Vi måste få till mera attraktiva boenden i sjönära miljöer. Det gäller bostadsrätter, hyreshus, radhus och villor. Sedan har vi en bra skola och barnomsorg.

Namn: Inge Jacobsson. Ålder: 57. Bor: Rejmyre. Intressen: Jakt och fiske. Har haft utbytesjakt med Tyskland i 35 år och åker dit varje höst för att jaga vildsvin och kronhjort. Sysselsättning: Förestår en bussfilial i Katrineholm, politiker. Började inom politiken: 1992. Började i Finspångspartiet och var motståndare till bygget av ett föreningshus i Lotorp för 25 miljoner kronor. När partiet lades ned några år senare gick han över till Moderaterna. Hjärtefrågor: Skolfrågor. Utbildningen ska anpassas till företagens behov. Bäst med Finspång: Närheten till naturen, alla rekreationsmöjligheter vid alla våra sjöar. Närhet till Norrköping och Linköping kulturmässigt. Sämst med Finspång: Att inte ha fått till mera attraktiva boenden i sjönära miljöer, som bland annat främjar landsbygdsutvecklingen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om