Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Belysning temat på glasutställning

Närmare bestämt på Reijmyre glasbruk, som gjort belysning i över 100 år.

Glasblåsaren Birger Karlsson har gjort många lampor på Reijmyre glasbruk. Här med Lotta Wall från glasmuseet.

Glasblåsaren Birger Karlsson har gjort många lampor på Reijmyre glasbruk. Här med Lotta Wall från glasmuseet.

Foto: Sören Boström

Rejmyre2021-08-26 09:00

Belysning!

Det är årets tema på Reijmyre Glasmuseum. Ett ganska okänt tema för många.

– Ja, Reijmyre glasbruk är ju mer känt för sina dricksglas, vaser, skålar, karaffer och kannor, säger Lotta Wall på glasmuseet.

– Faktum är att det tillverkats mycket lampor och belysning här i Rejmyre på många olika företag, men just den här utställningen handlar om belysning och lampor, som är tillverkade på glasbruket.

Har man tillverkat belysning på glasbruket, sedan starten 1810?

– Inte så mycket från början, men tillverkningen av olika sorters belysning kom igång här på glasbruket för drygt 100 år sedan. Därefter planade den här tillverkningen ut, för att sedan återupptas igen i större skala på 1960-talet och vi har på utställningen glasexemplar från båda tidsperioderna.

– Bland annat lampor med mässingsbeslag, som man göt glaset i och såna exemplar visar vi här på utställningen.

Hur länge är den här sommarutställningen öppen på museet?

– Just nu har vi enbart helgöppet och avslutar den här utställningen under Östgötadagarna 4-5 september, med ett flertal guidade visningar, säger Anders Rådenstein, som är ordförande i hembygdsföreningen Gamla Reijmyre, som har hand om glasmuseet.

Angående Reijmyre Glasmuseum har det som sin uppgift att bevara det kulturarv som Reijmyre Glasbruk under sin 200 år långa verksamhet skapat.Museet samlar, bevarar och visar främst glas som tillverkats vid bruket från starten 1810 och fram till våra dagar, men också annat som har anknytning till glasbruket och samhället.
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!