Belgiskt besök på glasbruket
- Det finns många beröringspunkter mellan våra länder. Länderna inom EU borde kunna samarbeta mera.Det sade Belgiens ambassadör Raoul Delcorde vid ett besök på Reijmyre glasbruk i går.
Reijmyre glasbruk fick i går besök av den belgiske ambassadören med hustru och medarbetare. Brukets vd (till vänster) berättade om glastillverkningen och bruket för ambassadör Raoul Delcorde, hans hustru Fati, landshövdingsparet Björn och Helena Eriksson samt Inge Carlsson, kommunfullmäktiges ordförande. Foto: Titti Olovsson (0122-131 75) titti.olovsson@folkbladet.se
Foto:
Ett besök på Reijmyre glasbruk inledde visiten. Brukets vd Ulf Ericsson berättade om glasbruket och gav en orientering om glasblåsningens ädla konst.
Både ambassadören och hans hustru provade att blåsa glas med den äran.
- Jag har hört att de behöver kvalificerat folk här i hyttan, skojade Björn Eriksson.
Vallonarvet
I ambassadföljet deltog också bland andra handelsattaché David Thonon, som är den specielle "vallonattachén" på belgiska ambassaden. Exportfrågor ligger på hans bord, men han sysslar också med frågor kring vallonernas historia.
- Belgien består av tre regioner, Vallonien, Flandern och Brysselområdet, som självständigt hanterar många frågor, berättar han.
Tradition
Själv är David Thonon vallonättling och han är angelägen om att sprida kunskap om vallonarvet i Sverige.
- Det bor många vallonättlingar i Sverige, men många av dem känner inte till historien.
Likheter
Ambassadör Raoul Delcorde berättade att en del av hans uppdrag består i att besöka olika delar i Sverige, bland annat för att träffa de olika landshövdingarna.
- Det finns många likheter mellan våra länder, säger han. I Belgien har vi både traditionell industri, som här på glasbruket, och högteknologisk industri, som Saab.
Samarbete
- Båda länderna har underleverantörer till flygtillverkaren Airbus. Vi borde kunna samarbeta i stället för att konkurrera. Överhuvudtaget skulle samarbete mellan företag inom EU stärka effektiviteten och göra oss mer rustade att istället konkurrera med andra delar av världen.
Efter besöket i Rejmyre åkte sällskapet till Finspång. Efter lunch på Slottsmässen följde information om det vallonska arvet i Finspång och om dagens näringsliv i Finspång. Sören Ramström vd på Siemens i Finspång och kommunfullmäktiges ordförande Inge Carlsson (s) deltog.
På eftermiddagen besöktes Mjärdevi Science Park i Linköping och i dag står Saab på tur.