Flera av kommunens förskolor arbetar aktivt med Grön Flagg, som handlar om hållbar utveckling för barn och unga.
– De gör ett fantastiskt arbete på förskolorna. Pedagogerna är engagerade och kreativa och får med sig barnen i det de gör. Effekterna av sådant arbete kommer förhoppningsvis ge resultat för vårt framtida samhälle och den värld vi lever i, betonar Rebecka Waleij, förskolechef i Finspångs kommun.
Gullvivans förskola i Rejmyre blev certifierad med Grön Flagg förra året.
– För oss är det viktigt att barnens görande står i fokus. Barnen ska vara med på allt, berättar barnskötaren Emma Thormeyer, som är en av de ansvariga för Grön Flagg på skolan.
Närmiljö, kretslopp och konsumtion har det jobbats med tidigare och närmast ligger fokus på tre nya ämnen: livsstil och hälsa, vattenresurser och klimat och energi.
– Målet är att alla ska bli mer medvetna. Finspångs kommun arbetar för en giftfri miljö på förskolorna, det är viktigt, säger Emma.
Miljötänkandet är ständigt närvarande vid förskolan i Rejmyre.
Skräpplockardagar, ekologisk mat, miljöpåsar, kompostering är några exempel.
– Barnen har fått göra viltkorv, blåbärssylt, äppelmos, sorterat papper, tillverkat egna miljöpåsar i tyg och planterat olika saker, säger Emma Thormeyer.
Per Ingemarsson, 6, Rimus Nylin, 5, och Nova Castro, 4, ingår i Gullvivans Gröna Flaggråd.
– Det är roligt att få lära sig nya saker, säger Per.
– Det är kul att plantera saker. Jag planterade en pannkaka, berättar Rimus.
Emma Thormeyer understryker vikten av att barnen ska vara med i hela processen.
– Det är betydelsefullt att barnen får se vad som händer. Rimus fick lära sig att det inte går att plantera pannkakor, men vi har även planterat sallad, gurkor och jordgubbar, säger hon.
Gullvivan har valt att avvakta med invigningen av Grön Flaggutnämningen till i sommar. Barnen ska plantera hallonbuskar och baka rulltårta till firandet.
– Vi utforskar allt tillsammans med barnen. Det är barnen som ska ta hand om vår planet i framtiden, konstaterar Emma Thormeyer.