Barbro vill samordna mammografibesöken
Sedan två år får kvinnor i trakten ta sig till Linköping för mammografiundersökningar. Nu försöker Barbro Holmgren i Rejmyre samordna resor för kvinnorna som kallas.
Foto: Carolina Nilsson
Häromdagen satte hon därför upp en lapp på affären i Rejmyre, där hon erbjuder sig att vara lite av en "samordningscentral" för de kvinnor som ska åka iväg. - Om det ringer någon och säger när den ska åka så kan jag ju se om jag vet någon mer som ska åka just den dagen och tiden, säger hon.De flesta hon pratat med om idén är positivt inställda. Dock förstår hon att alla kanske inte vill "skylta" med att de ska på mammografiundersökning. - Men det är ju samtidigt ingen hemlighet att man är kvinna och över 40 år, säger Barbro Holmgren."Låter utmärkt"
Ia Linde berättar att kvinnorna kallas efter folkbokföringsregistret. Blir man kallad är sannolikheten stor att grannen, eller någon annan på gatan, blir kallad i samma veva.- Och blir man inte kallad samtidigt kan man ringa hit så ändrar vi gladeligen tiden så man kan samåka. Det Birgitta gör låter ju alldeles utmärkt bra, säger hon.Flera kvinnor i Finspångstrakten har hört av sig till Mammografin efter att ha blivit kallade till Linköping för att se om de kan byta till Norrköping som ligger betydligt närmare.- Och det är inte ett dugg konstigt. Men vi förklarar att vi har bättre intervaller i Linköping, och eftersom vi vill att man kommer vartannat år så är det större sannolikhet att man hamnar i rätt intervall om man kommer till Linköping. Men vill man absolut till Norrköping är det inga problem, säger Ia Linde.
4 Mammografi är en röntgenundersökning av bröst. Vid bildtagning komprimeras bröstet under några sekunder då bilden exponeras. 4 Mammografi är idag den enda metod som kan användas för att upptäcka små tumörer som ännu inte kan kännas med fingrarna. 4 En tidig diagnos av bröstcancer innebär en chans att bota patienten. 4 Alla kvinnor i Östergötland mellan 40 och 74 år kallas till undersökning vartannat år. I länet handlar det om 1 300 kvinnor i veckan och 44 000 på ett år.4 Statens mål är att över 70 procent kommer på undersökningarna. I Östergötland nås detta mål då över 80 procent dyker upp.Fakta: Vårdenhetschef Ia Linde och www.lio.se
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!