Både glädje och framtidstro
Efter politikernas besked om att landsbygdsskolorna räddas kvar är glädjen och framtidstron stor bland elever och lärare i Brenäs, Ekesjö och Björke. Områdets rektor flaggar dock för att besparingar kommer att drabba skolorna.
– Mamma berättade igår att skolan skulle få vara kvar. Jag känner mig jätteglad, säger tioåriga Elin Vallin från Ekesjö skola.
Seger för landsbygden
Hennes skolkamrat Angelica Pettersson, 11, berättar att hon har varit lite orolig den senaste tiden.
– Jag ville inte byta skola. Då kanske vi hade hamnat i olika skolor och man skulle inte känna någon där. Nu känns det jättebra, säger hon innan hon tar sikte mot korv och blåbärsoppa.
Deras lärare, Monica Karlsson, upplever det politiska beslutet som en seger för landsbygden.
– Politikerna har fattat ett bra beslut. Stämningen har varit låg och det har varit jättetungt, men det här visar att de har lyssnat på föräldragrupper och byarådens argument. Man måste ha en fungerade skola på landsbygden, säger hon.
Beslutet innebär ny energi inför arbetet med att stärka Ekesjö skola.
– Det här är en jättekick för framtiden. Nu finns det världens kraft i bygden och det poppar upp idéer från föräldragrupper och lärare. Vi vill nu fortsätta att utveckla skolan tillsammans med politikerna. Vi vill titta på billigare driftsformer, skolskjutsar, underhåll och pedagogisk utveckling, säger Monica Karlsson.
Även i Björke skola är lättnaden stor. Både skolbarn och vuxna har funderat mycket på vad som skulle hända med skolan, men nu kan de se framåt igen.
– Det känns jätteskönt och vi ska fira i slutet av veckan, säger läraren Gunilla Kronqvist.
Besparingar kvarstår
Inne på rektorsexpeditionens bord ligger den utredning som gett upphov till att skolorna kastats mellan hopp och förtvivlan.
– Det är skönt att ett beslut är fattat. Nu vet elever, föräldrar och lärare vad de har att utgå från, säger Anna Petersson som är rektor för Rejmyre, Björke, Brenäs och Ekesjö skola.
Men dagens glädje grumlas av det sparbeting som kvarstår för politikerna att hitta en lösning på.
– Det kommer säkert att drabba enheterna, men vi har osthyvlat så länge att gränsen snart är nådd, fortsätter Anna Petersson.
Hon har fått indikationer på att budgetramarna för 2010 kommer att krympas. Hon ser nu över organisationen inför hösten.
– Vi kommer att behöva dra ner på personal. Det handlar om 1,5 till 2 tjänster som ska bort till hösten. Men vi brukar hitta kreativa lösningar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!