Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Årets marknad bjöd på knallvärme

Bilarna rullade i sakta mak in i Rejmyre under onsdagen. Människor från hela Östergötland vallfärdade till samhället. Rejmyre Marken är inne på sitt 24:e år och återigen bjöd marknadsdagen på strålande fint väder.

Carola Olsson avrundar med en glass tillsammans med Anna Abrahamsson och lilla Amelia, efter några timmar på marknaden. Efter de inhandlat det viktigaste fick det vara nog.

Carola Olsson avrundar med en glass tillsammans med Anna Abrahamsson och lilla Amelia, efter några timmar på marknaden. Efter de inhandlat det viktigaste fick det vara nog.

Foto: Emma Edström

REJMYRE2011-07-28 03:00

Klockan tio slog marknaden upp sina dörrar för besökarna.

För Kerstin och Kurt Karlsson började dagen redan halv sex på morgonen. De är marknadsgeneraler och såg till så att alla knallar kom till rätta. I år hade de över 150 stycken att placera ut, guida och hjälpa.

- Det är en väldigt omtyckt marknad. Det är ingen av knallarna som hoppar av från år till år, säger Kerstin Karlsson.

Luttrade generaler
De har själva varit knallare sedan tjugosex år och för Rejmyre Marken har de varit ansvarig över sedan 1995.

Dagen flöt på i sakta mak. För dem som inte tog med kontanter var det svårt att betala, det fanns ingen bankomat på området. Men arrangörerna försökte vara tydliga med att informera om detta innan. De har också tidigare tittat på mobila bankomater.

- Det kostar för mycket. Den kostnaden klarar vi inte av, säger Kerstin Karlsson.

Knepigt hantverk
En av knallarna på plats är Rolf Granlund, han kommer från Ödeshög med sina egengjorda träknutar och tankenötter. Ett tredimensionellt pussel, som är allt annat än lätt att pussla ihop. Han varvar försäljning på marknader med att göra insektslådor till naturhistoriska muséet i Stockholm.

- Konkurrensen har ökat, säger han, i Asien skapar de träknutar på rullande band nu för tiden.

Med sig har han barnbarnet Axel Feldt, som idag sköter kassan. Han har inga planer på att ta upp hantverket, fast han har hjälpt till med att borra hål i pjäserna.

När det kommer till att pussla ihop träklossarna, är det som han aldrig gjort något annat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om