Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Äntligen ett arrangemang i Rejmyre

På grund av coronautbrottet är det tunt om arrangemang i Rejmyre i år. Under nationaldagen kunde glasbruket ändå genomföra en ny satsning.

Olle Rosén får sina glaspjäser värderade av Maria Granström, värderingsman på Bukowskis. Till sin hjälp har hon Thord Höglander och Svante Bogren.

Olle Rosén får sina glaspjäser värderade av Maria Granström, värderingsman på Bukowskis. Till sin hjälp har hon Thord Höglander och Svante Bogren.

Foto: Mikael Grip

Rejmyre2020-06-08 10:40

Ingen marknad och inget Skogsröjet i sommar. Under våren har också de event som glasbruket tänkt haft tvingats ställa in.

undefined
Social distansering var det som gällde för att glasbrukets nya satsning skulle kunna genomföras.

– Den här kvalitetsauktionen och möjligheten att värdera glaspjäser skulle vi haft i början av april. Vi är glada att det går att genomföra idag. Målsättningen är att det ska bli en årligen återkommande aktivitet, sa Ulf Rosén, vd Reijmyre glasbruk.

Men 2020 vore inte 2020 om motgångarna fortsatte, bara för att vrida om lite extra i såren.

– Tyvärr har degeln i ugnen där den heta glasmassan ligger rasat samman, vilket gör att våra glasblåsare inte kan visa sina färdigheter just idag. Vi måste byta degeln och sedan tar det tio dagar att värma glasmassan, så vi kan använda den. Typiskt, när vi har bra beläggning, berättade Ulf Rosén.

undefined
Ulf Rosén ,vd Reijmyre glasbruk, och Maria Granström, värderingsman på Bukowskis, skålade igång tillställningen.

Nåja, solen sken i alla fall hyggligt över Rejmyre när det var dags för värdering av diverse glasföremål. Maria Granström, värderingsman på Bukowskis och domare i SVT:s Auktionssommar hade kallats in som expert. 

– Visst är folk intresserade av värdet på sina glas, men det är minst lika viktigt med ursprunget. Det finns så otroligt många modeller, så jag får hjälp från två personer som kan historien på glasbruket för att reda ut det här, sa Maria som framhöll glasblåsarnas arbete i sitt invigningstal.

undefined
Olle Rosén intervjuas av Maria Granström.

Olle Rosén hade tagit med sig några glaspjäser från bostaden i Krokek.

– Jag blev positivt överraskad. Skålen som är formgiven av Monica Bratt köpte min mamma för 20 kronor en gång i tiden, den värderades till 3 000-4 000 kronor, det var betydligt mer än vad jag trodde, sa han.

Ska du sälja grejerna nu?

– Nej, de blir kvar. Men kanske ställer jag dem i glasskåpet nu när jag vet vad de är värda.

Lennart Korsfeldt, från Linghem, är en hängiven samlare av uranglas. 

– Jag har cirka 500 varianter av uranglas hemma. Uranglas är självlysande i ultraviolett ljus vilket jag tycker är läckert, berättade Lennart innan han ställde upp en vacker vas till värdering. 

undefined
Lennart Korsfeldt, längst till vänster, hade med sig en uranvas som satte expertena på prov.

Experterna hade svårt att säga exakt var vasen kom ifrån. Värdet hamnade runt 1 500 kronor.

– Finns det ingen signering så är det jättesvårt att veta var glasen är gjorda, sa Lennart Korsfeldt.

Auktionen drog cirka 50 personer, som höll distans till varandra. 

undefined
Nya skyddsvästar hade tryckts upp för att påminna besökarna om reglerna.

– Vi vill på alla sätt genomföra denna dag med respekt och ansvar för att förhindra spridning av corona och det har fungerat bra, sammanfattade Ulf Rosén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!