Det är drygt ett halvår sedan Finspångs kommun skickade ett åtgärdsföreläggande till Arnfinn Röste, gällande Kastanjegården på Apoteksvägen i Rejmyre. Han har tagit emot föreläggandet och den 2 februari vann det laga kraft. De sex månader han hade på sig har nu gått. Inget har hänt.
– Vi ska i mitten på augusti åka ut till fastigheten för att se om han har gjort det som föreläggandet anger, säger Therese Grundström, bygglovshandläggare i Finspångs kommun.
– Om han inte har gjort det blir det ett föreläggande med vite. Då får han nya månader på sig, säger Therese Grundström.
Men hur många, och hur stort vitet kan bli, kan hon inte avgöra.
– Det får vi bedöma då. Tanken är inte att han ska betala utan att vitet ska vara en påtryckning att göra vad föreläggandet föreskriver, säger Therese Grundström.
Listan på åtgärder som måste vidtas är lång i protokollet från bygg- och miljönämnden. Punkterna omfattar egentligen allt som finns att åtgärda på ett hus, men också på omgivande tomt där gräs och buskar växer okontrollerat.
Han åläggs att laga fönster och fasad, måla i stort sett allt, ta bort glassplitter med mera. På en mindre byggnad är kraven ungefär de samma. Även trädgården ska snyggas till. Just nu är det bara utvändiga åtgärder det handlar om.
Arnfinn Röste har inte åtgärdat något, men det finns faktiskt ett svar från honom, som kom innan föreläggandet skickades. Han agerar hela tiden utifrån sitt bolag Advanced Research Sweden AB i Stockholm.
Via e-post återkommer han till tidigare framförda anklagelser att det är kommunen som förstört fastigheten när man hyrde den för förskoleverksamhet 2007. Då skulle kommunen, enligt honom, gjort reparationer i samband med att man lämnade lokalerna 2010. Han menar också att kommunen vid avflyttningen sade upp elavtalet, vilket gjorde att vattenledningarna frös sönder.
Nu ger han i mailet två alternativa lösningar.
Antingen lämnar han in en stämningsansökan om skadestånd från kommunen, eller så donerar han fastigheten till kommunen så den kan repareras och användas av Rejmyre Glasbruk.
Om de alternativen säger kommunalrådet Mats Annerfeldt (S):
– Det är inget vi har diskuterat. Jag känner inte att vi har bruk för fastigheten som den ser ut i dag. Jag tänker att han ska ta sitt ansvar som fastighetsägare.
Beträffande hotet om stämning har Mats Annerfeldt inte hört att något ska ha skett.
Turerna kring Kastanjegården har varit många och pågått sedan 2010. Från 2007 hyrde kommunen av Röste och hade förskola där, men när kontraktet med Arnfinn Röste gick ut 2010 ville han disponera byggnaden för gästande glaskonstnärer och formgivare vid glasbruket. En upprustning började, men avbröts när Arnfinn Röste lämnade glasbruket.
Första gången kommunen krävde en tidsplan för åtgärder och underhåll var 2013. Någon plan har aldrig lämnats in. 2017 kom nya klagomål på fastigheten och 2018 gjorde kommunen ett nytt besök på plats och kunde konstatera att förfallet bara fortsatt.
Sådana här ärenden är svåra för kommunen.
– Den största utmaningen är ofta att få kontakt med fastighetsägaren. Sedan är det också en ekonomisk fråga för ägaren. Det är även en utmaning för kommunen, att prioritera och handlägga fastighetsärenden, säger Therese Grundström.
Möjligheterna att överklaga kan också försena.
Vi har sökt Arnfinn Röste via telefon, SMS och e-post utan resultat.