När Folkbladet kommer dit har de glada eldsjälarna en välbehövlig lunchpaus. Ärtsoppa med bröd, och en kaka till kaffet bjöds det på.
- Jag har kokat 12 liter ärtsoppa. Det brukar gå åt, men i år är vi bara 15 stycken här så då blir det nog soppa över, säger Gunilla Persson och bjuder laget runt på väldoftande soppa.
Varje år i mitten på april städas hembygdsgården. De gamla torpen skuras till de doftar av såpa och alla löv räfsas bort så vårblommorna kan titta fram.
- Det är ideellt arbete och vi har väldigt duktiga medlemmar i styrelsen. De är så duktiga, bakar och städar. De är väldigt generösa, berättar Marie Rydgren Andersson.
Vi sitter i Solberga stugan som är hembygdsgårdens kaffestuga. Den är varm och mysig med sprakande ved i kakelugnen.
- Stugan flyttades från Solberga vid Vingåker. Loftboden och museet är de byggnader som varit här från början. Kyrkan upplät mark till hembygdsgården. Förr var det inte så noga men markgränser som det är idag, berättar Gunilla Persson.
Efter lunchen fortsätter arbetet.
- Det gäller att räfsa försiktigt. Det är söta vårblommor överallt, blåsippor och vitsippor gömmer sig under alla gamla löv. Jag har till och med sett gullvivsknoppar och vårlök. Så himla härligt, säger Karin Andersson och räfsar på.
En gammal traktor från 1954 kör bort lövhögarna till en kompost på ena kanten av trädgården.
- Kul att få ett bildbevis på att vi arbetar, skrockar Lennart Persson och öser upp löven på traktorvagnen.
Lars Göte Andersson trivs på hembygdsgården.
- Jag är född i trakten eller i Skedevi, men bodde här som barn och lekte här. Jag hjälper till här varje år, det är roligt att få träffa gamla skolkamrater, säger han.