Unik miljö kan få skydd
Länsstyrelsen har föreslagit att Regnaholms lövskog ska bli naturreservat. Efter en uppgörelse med markägaren har länsstyrelsen köpt träden på ett 54 hektar stort område för att förvalta det.
DCF 1.0
Foto:
Skogen utgörs av framförallt lövträd. Främst asp och ek, men också bok, ask, alm och lind växer i Regnaholm. Det finns också liggande, döda träd i skogen, vilket har stor betydelse för övrigt växt- och djurliv. I den döda veden växer svampar och därför bosätter sig insekter som äter svamparna där.I Regnaholm rinner också en å, med klart och friskt vatten. Därför kan en sällsynt jungfruslända leva intill ån.Skogsområdet har varit känt sedan länge hos länsstyrelsen. 1986 gjorde Finspångs kommun en dokumentation av de höga naturvärdena i Regnaholm och 1997 dokumenterade Skogsstyrelsen området. Toppobjekt
Länsstyrelsen har också gjort egna inventeringar i länet och vissa områden har nått naturreservatsklass. Regnaholm har klassats som ett toppobjekt och frågan om naturreservat blev aktuell i och med ett ägarskifte då den nye ägaren visade intresse för att sälja träden till länsstyrelsen.
Det finns omkring 3 100 naturreservat i Sverige.Naturreservatets gränser markeras med en vit snöstjärna på blå botten målad på stolpar eller träd.För varje naturreservat finns en skötselplan. Naturreservat kan ägas av såväl privatpersoner, som skogsbolag, stiftelser, kommuner och staten.Kommuner och länsstyrelsen kan bilda naturreservat. Naturreservat skyddas med stöd av miljöbalken.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!