Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ull och tjära på hembygdsfest

Skållhet tjära droppade fram under tjärbrännaren och till toner från fiol- och nyckelharpa kardades ull. På årets hembygdsfest i Regna under söndagen visades gamla hantverk för stora och små.

Tjärbrännaren är full med tallved och tjäran droppar ner i hinken från brännaren. Mats Skogfors, Alf Karlsson och Lars-Olof Höglund visar hur den fungerar.

Tjärbrännaren är full med tallved och tjäran droppar ner i hinken från brännaren. Mats Skogfors, Alf Karlsson och Lars-Olof Höglund visar hur den fungerar.

Foto: Anna Lögdberg

REGNA2008-06-16 03:00
- Det ger ingen vidare timpenning för det tar nog tio timmar att karda och spinna ett hekto ull
till garn, berättade Gunhild Värn vid sin spinnrock under hembygdsfesten. Hon visade den gamla tekniken och gav goda råd till alla intresserade. Ull får inte vara för gammal när den behandlas, då håller den inte. "Lin blir gull, men ull blir mull" var ett uttryck man använde förr.Hembygdsföreningen hade samlat spelmän och hantverkare från trakten och lockade dessutom med utställning av gamla föremål i sitt museum och en fotoutställning över skolor i en bod. Duon Vitvå spelade Taube-visor från scenen och besökarna kunde smaka hembakt kaffebröd vid serveringen.Tips till vildsvinsjägare
Vid den gamla tjärbrännaren visade Alf Karlsson hur tjärved från tall, förvandlas till tjära.
Tjära var förr en stor exportvara för Sverige men idag används den inte ofta.- Vildsvin tycker om tjära, påstod han. Man kan locka fram djuren genom att stryka tjära på en trädstam vid vildsvinsjakt. De som ville kunde också se luffarslöjd hos Fredrik Blomberg från Risinge, men han ville inte sälja sina ljusstakar och skålar.- Jag visar och lär ut. Vill du göra en krok? frågade han dem som stannade till vid hans bord.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om