Alla lockas de av att få höra historier från förr, sina förfäders liv eller äldre Regnabors barn- och ungdomstid på främst 40- och 50-talet. På en torpvandring är det upp till alla som kan att komma med sina berättelser.
Årets torpvandring i Regna gick från Ingesgärde till Hasselbacken. Över 40 personer hade samlats vid busshållplatsen nedanför Ingesgärde.
Hembygdsföreningens kassör, Stig Josefsson, var guide. Han är född 1940 och växte upp vid Bratteberg. Visserligen flyttade han från Regna redan som 23-åring, men med stor del av sin släkt kvar i bygden kan han ortens historia. 2003 återknöt han kontakten genom att skaffa ett torp mitt emot hembygdsgården.
– Här i det gamla huset närmast vägen bodde Sven Ekstubbe och Sven Karlsson, berättar han vid det första huset vi stannar till vid.
Vandringen är igång och nu följer en lång rad namn, årtal och historier.
– Under 50-talet spelade vi pingis i ett rum på nedre våningen, berättar Stig.
Vi går vidare längs den gamla landsvägen och passerar den andra gården vid Ingesgärde och därefter Solhem. Nu dyker Stig Josefssons släkt upp första gången.
– Morfar byggde huset på 1920-talet. Det utformades efter ett hus i USA, som de sett på ett vykort, berättar Stig om sin morfar Ferdinand Johansson och mormor Olga.
Ferdinand var byggmästare och har byggt många hus i Regna.
Hela tiden fyller äldre Regnabor på med egna berättelser. Flera av dem har bott, eller bor, i hus vi passerar. Vi får veta om släktförhållanden, kusiner och svågrar, vart de flyttade och vem som kom efter.
Vid Aspinge blir det dramatiskt.
– Där bodde David Jonsson med sin Frida och deras son Wille. Han blev känd som en fantastisk dragspelare och blev svensk mästare redan som 17-åring. Hans mamma Frida kom från en syskonskara på 18 barn, berättar Stig Josefsson.
Via mobilen får vi lyssna till Regnavalsen, som Wille Jonsson komponerat.
Men han fick ett dystert slut. Som 40-åring blev han rånad och ihjälslagen för 20 kronor.
Vandringen fortsätter. Vi passerar ett gult fält av maskrosor. Nedanför blänker sjön Regnaren och på andra sidan syns Regna kyrka. Men taket på Regnaholm syns inte längre efter branden. Från en av gårdarna gal ett par tuppar ikapp. Ett får betar intill en ladugårdsvägg. Det är nära till ordet idyll.
Vad är det som gör torpvandringarna så populära?
– Det är som att komma hem säger Reidar Grundström, uppväxt vid Björkliden men som flyttade till Norrköping redan som 18-åring.
– Det är roligt att få kunskap om husen och vilka som bott där, fortsätter han.
Ungefär samma sak säger Monica Jonsson, relativt nyinflyttad vid Kopparkullen.
– Det är bra att få lite kunskap om bygden man bor i och jag har ju anor här, säger hon och syftar på sin farfars bror som tidigare bodde vid Kopparkullen.
Vid en tidigare vandring Med Stig Josefsson och Arne Hultqvist, från kyrkbyn och förbi hembygdsgården var intresset så stort att det blev tre turer med 30 personer varje gång.
Hasselbacken med danshistoria tillbaka till 1930-talet ligger tyst när vi når fram, men lever upp några gånger per år då Regna IF ordnar med dans. I somras spelade bland annat Flamingokvintetten.
Torpvandringen är slut för denna gång. Kaffekorgarna kommer fram och snacket fortsätter. Minnen byts. Nöjda med dagens dos av nostalgi återvänder alla hem.
Säkert blir det fler vandringar i Regnas historia, men var nästa tur går har Stig Josefsson inte en aning om.