Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Släktforskare fick julklapp

Hembygds- och släktforskare med intresse för Regna fick en tidig julklapp.

Gammal bild. Det är inte bara porträttbilder man kan hitta i Regna hembygdsförening på Arkiv Digital. Bilden från Rullebacka.

Gammal bild. Det är inte bara porträttbilder man kan hitta i Regna hembygdsförening på Arkiv Digital. Bilden från Rullebacka.

Foto: Regna hembygdsförening

Regna2018-01-03 07:00

Den digitalisering som Arkiv Digital gjort åt Regna Hembygdsförening, som vi skrev om i slutet på november, blev klar i god tid före jul. Fem välfyllda flyttkartonger arkivmaterial kördes från Regna till Lyrestad norr om Mariestad. 10 000 digitala sidor kom i retur, sökbara hemifrån.

Det är framför allt tre arkiv, Adolf Guditz, Herbert Larssons och Axel Ericssons forskning under 1930, 40- och 50-talen, som man nu kan leta i via sin egen dator. Till det kommer Regna hembygdsförenings stora bildarkiv, samt flera gårdsarkiv, en del kyrkohandlingar, utdrag ur domstolsprotokoll, laga skifteshandlingar, privata brev, köpehandlingar, kartor, bilder och mycket mer. Det äldsta materialet är från 1600-talets slut.

Artikelförfattaren kunde till exempel hitta sin mors skolbetyg. Det är en guldgruva för forskare. Kanske hittar du dina släktingar på en av de närmare 1 100 bilder som finns. Många har bildtexter. Där det saknas kan du tipsa hembygdsföreningen om du känner till personerna.

– Vi har redan fått respons på Facebook där Arkiv Digital har en särskild grupp för Regna, säger Bengt-Ola Morgny, arkivföreståndare i hembygdsföreningen.

– Jag kommer också att åka ner med mer material till Lyrestad, säger han.

Det handlar bland annat om nykterhetsrörelsens arkiv från 1890-talet, idrottsföreningars och andra föreningars arkivmaterial. Det finns också kartor i original som kan digitaliseras. Och kanske fler gårdsarkiv.

– Vi kommer också att ta kontakt med Östergötlands Arkivförbund och uppmana dem att få fler hembygdsföreningar att göra samma sak.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om