Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Säkert var det här - så in i skogen

Långt ut på Elisabeth och Roger Åséns marker arrangerades i går en skogsdag med säkerhetstema.

Per Svensson från räddningstjänsten i Finspång visar hur man på ett effektivt sätt använder brandsläckare.

Per Svensson från räddningstjänsten i Finspång visar hur man på ett effektivt sätt använder brandsläckare.

Foto:

REGNA2004-03-26 06:00
På plats fanns förutom intresserade markägare även representanter från räddningstjänsten, Södra, Skogsvårdsstyrelsen och Husqvarna Skog & Trädgård. Sammanlagt var man närmare ett 60-tal som hade mött upp, trots snålblåst och vinterkyla.
Att det är viktigt med säkerhet vet de flesta, men vad säkerhet verkligen är kanske inte är så känt.
- När man jobbar ensam ute i skogen är det viktigt att vi har med oss våra mobiltelefoner, ofta har jag förstått att mobiltelefonen ligger kvar hemma i köket. Men om det är så att du ligger fastklämd under en stam är det viktigt att du kan kalla på hjälp, berättade Rune Johansson från Södra.

Rätt försäkrad
I väntan på att hamburgarna skulle grillas färdigt över den öppna elden berättade Rune Johansson också om vikten av att vara rätt försäkrad. När jobbar men professionellt och när handlar det om en fritidssysselsättning. Att hugga ved kan göras när som helst.
Christian Ankarstrand som är ordförande i Norrköpings skogsbruksområde, berättar mer än gärna om dagens verksamhet.
- Eftersom många är ensamarbetare är det viktigt att våra medlemmar får utbildning i säkerhet. Mellan fem och tio skogsarbetare förolyckas varje år och mörkertalet bland skadade är stort.

Ergonomi
För att man ska minska risken för skador så mycket som möjligt finns det en del att tänka på. Ergonomi till exempel. Kjell Eriksson är huggarinstruktör fån Södra och Sven-Owe Kageryd, skogsvårdskonsulent från Skogsvårdsstyrelsen röjer och gallrar i ett 25 år gammalt skogsparti. Här är träden ganska smala och står tätt. Även om man skulle vilja avverka träden med maskiner måste man först röja väg manuellt. När Kjell röjer låter han träden med grenar ligga kvar på marken, han vet exakt hur han ska stå och föra röjsågen för att minimera skador på kroppen. Likadant är det med Sven-Owe när han använder motorsågen. Istället för att böja ryggen och såga av kvistar och grenar i marknivå, lägger han upp träden i en bra arbetsnivå.

Säkra brallor
Byxorna som de har på sig ser ut som ett par vanliga blåställ, men är fodrade med en särskild vadd som stoppar sågkedjan från motorsågen att såga sig in i benet.
- Det fastnar och trasslar in sig i fodret så kedjan fastnar, berättar Sven-Owe.
Norrköpings skogsbruksområde sträcker sig över fyra kommuner: Finspång, Norrköping, Söderköping och Valdemarsvik
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om