Röda, gröna och 48 andra äpplen
På borden står bord med fat och korgar fyllda av äpplen. Olika i färg och storlek och till viss del även form. Några päronsorter finns också. Men mest är det äpplen, som sig bör när det är Äppledag.
Barbro Törnblom, Håkan Svensson och Bernt Fjäll. Håkan berättar för Barbro och Bernt att deras äpple är av sorten Sävstaholm. FOTO: GUNNAR JOHANSSON
Foto:
- Det är alla svenska sorter från Mälardalen, berättar han.
På Julita gård arbetar man med att bevara, inventera och föra ut svenska äpplesorter. Håkan Svensson berättar att intresset ökar. Och det finns all anledning, tycker han.
- Svenska äpplen är bättre än importerade. De har bättre smak och arom. Skalet är tunnare.
Förutom att studera de äpplen som Håkan Svensson tagit med sig, kan besökarna ta med sig egna. Det har Barbro Törnblom och Bernt Fjäll, Finspång tagit fasta på.
- Vi har 16 äppleträd på tomten som vi inte vet vad de är, nu tänkte vi få hjälp med det, säger de.
Okänt äpple
Barbro och Bernt har prydligt och ordentligt stoppat varje sort för sig i separata påsar, som de tagit med sig. Håkan artbestämmer och Barbro anteckningar. Det dröjer inte längre förrän sju sorter är identifierade.
- Detta är Sävstaholm, säger Håkan och delar ett äpple.
Barbro och Tord Eriksson har ett knepigare fall. Deras okända äpple förblir okänt.
- Vi kallar det för Rullebackaäpple, säger Tord och skrattar.
Det är där de bor, och trädet har troligen växt upp från en kärna som hamnat på marken. Så har kärnan grott och växt och Rullebackaäpplet har odlat fram sig själv.
Vad gillar då en äppleexpert som Håkan Svensson bäst? Det finns många, men bl a Särsö.
- Ett saftigt och krispigt äpple, bra både som mat-och ät-äpple och ett härdigt träd, beskriver han.