Regnaholm ska byggas upp igen

Lars Sjöberg är fast besluten. Regnaholms herrgård ska byggas upp igen.

Före branden. Så här såg Regnaholms herrgård ut i fornstora dagar, som bara är en dryg vecka bort. Nu är hela vindsvåningen borta.

Före branden. Så här såg Regnaholms herrgård ut i fornstora dagar, som bara är en dryg vecka bort. Nu är hela vindsvåningen borta.

Foto: Börje Gavér/arkiv

Regna2017-05-15 13:10

När vi når honom via mobil för att försöka bestämma tid för en intervju, avböjer han.

– Jag ger av princip inga intervjuer, säger han men ställer upp på ett par frågor.

Innan vi ens hinner ställa frågan kommer svaret.

– Huset ska återuppbyggas till varje pris. Nu ska jag först tömma byggnaden på allt och sedan anlita bästa tänkbara byggmästare.

Han nämner en byggmästare i Karlskoga.

– Det handlar inte om att lösa det på billigast möjliga sätt. Regnaholm ska tillbaka till ursprungsutseendet. Det finns inga andra alternativ.

Hur återuppbyggnaden ska finansieras vet han inte. Först måste han ha klart med försäkringsbolaget.

– Men det ska ske fortast möjligt, säger han.

Hur mycket som är skadat vet han inte.

– Det vet vi först när vi kommer in i huset. Nu låter vi polis och brandkår göra sina utredningar först, säger Lars Sjöberg.

– Vi håller på att höra ytterligare vittnen. Det kommer in nya uppgifter hela tiden. Sedan i torsdags är tekniker på plats. Tanken var att undersökningen skulle göras tidigare men det har funnits en rasrisk så därför har man valt att avvakta. Det tekniska arbetet kommer att fortsätta även denna vecka.

Det säger Fares Dawoud vid polisen.

Det är Lars Sjöbergs livsverk som gick upp i rök förra helgen. Det var en barndomsdröm han förverkligade när han tillsammans med sin hustru Ursula 1966 hittade Regnaholm.

Han hade hört talas om en obebodd herrgård från 1700-talet. Det han fick se var ett stort tvåvåningshus med vacker utsikt över sjön Regnaren och det bästa av allt, det var nästan helt orört av moderniseringar.

När Lars Sjöberg kom till Regnaholm hade byggnaden stått obebodd i cirka 40 år. Det gjorde att herrgården klarat sig från 1900-talets ofta hårdhänta renoveringar. Ommålade snickerier, målade väggar och nya tapeter var förändringar som Lars Sjöberg under de följande decennierna kunde tränga igenom.

I boken Nio hus och en kyrka, som kom ut 2010, berättar han om Regnaholm och de övriga byggnader han äger. I samband med att boken kom ut hade Lars Sjöberg också några sällsynta visningar av Regnaholm, arrangerade av en facktidning i Stockholm.

Då fick också jag som journalist en rundvandring i byggnaden med Lars Sjöberg. I rummen fanns möbler och husgeråd från 1700- och 1800-talet, vackra tapeter, dörrar och mängder med porträtt. Kulturhistoria kort sagt.

Mycket kanske klarade sig undan elden, men hur mycket har vattnet förstört? Det blir tufft att gå in där.

Regnaholms herrgård

Gården hette från början Båtstorp och låg på fastlandet. På 1650-talet flyttades mangårdsbyggnaden till en ö i sjön Regnaren och fick då sitt nuvarande namn.

Ett par tidiga ägare var riksrådet Clas Åkesson Tott och landshövdingen J. Ulfsparre.

Gården förvärvades 1745 av Catharina von Berchner, gift med Johan Gyllenkrok.

Kammarherre Axel Gyllenkrok lät under 1760-talet lät resa den slottsliknande herrgården. Släkten Gyllenkrok ägde det till 1873.

Tidigare fanns där en timrad huvudbyggnad från 1600-talet.

Under första halvan av 1900-talet ägdes Regnaholm av Wilhelm Schullström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!