Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Regnadel i Närke okänd för många

En fjärdedel av Regna, den nordvästra, ligger i Närke. Visserligen i Östergötlands län, men likväl i landskapet Närke. Få tycks känna till det.

Närkeö. Närkegränsen gör en sväng ut i Ålsjön och fångar upp Bastön och den lilla holmen vänster därom.

Närkeö. Närkegränsen gör en sväng ut i Ålsjön och fångar upp Bastön och den lilla holmen vänster därom.

Foto: Börje Gavér

Regna2017-02-23 09:17

Så har det alltid varit. Landskapsgränserna går tillbaka till forntiden och bygger på en äldre politisk indelning som är grundad på kulturella och geografiska särdrag som många människor identifierar sig med än i dag. Det var först på 1600-talet som länen blev den centrala administrativa indelningen.

Oftast sammanfaller läns- och landskapsgränser, men det är inte bara i Finspångs kommun de går isär.

– Nej där har du fel. Sockengränsen gick här tidigare, men Närke, nej nu är du ute och far.

Det var reaktionen när vi stötte på ett par äldre herrar i bil på vägen mot Svarttorp och gjorde gällande att de befann sig i Närke. Och så fortsatte det, få av ortsbor vi träffade på kände till att de bodde i Närke.

Vi kommer in i Regna från Högsjöhållet. Närkegränsen går bara några meter öster om vägen och följer bland annat ån ner mot Ålsjön. I Ålsjön gör gränsen en böj ut i sjön och fångar in Bastön, så att den ligger i Närke medan öarna Storön och Ålsjöholm ligger i Östergötland. Men allt fortfarande i Regna ska vi betona.

Vid Ålsjöns sydspets går Närkegränsen västerut ner mot sjön Avern, söder om torpet Averviken (Närke) och norr om Lindenäs ö (Östergötland.

Vi knackar på vid Botten 194 och träffar på Yvonne och Sture Nilsson, som bott där i 33 år och de senaste tio åren på heltid.

– Nej det var något helt nytt, konstaterar de.

Kennet Karlsson kommer just hemridande på hästen Fia när vi stannar till vid Anstorp. I tio eller elva generationer har släkten brukat gården. Hans far Rolf bor också där.

– Sockengränsen mot Svennevad gick här förr i tiden, säger han men känner inte till att det hela tiden också varit en landskapsgräns och att gården ligger i Närke.

Det är svårt att hitta kartor som visar både läns- och landskapsgräns, men i en gammal KAK Bilatlas kan vi se dem båda.

För så är det. Landskapgränserna ligger fast sedan århundraden, medan socken- kommun- och länsgränser kan ändras. Det var vad som skedde i maj 1877 när Regna skate även i administrativt hänseende fördes över från Bo socken i Örebro län till Regna socken. Skate är en mindre, utstickande, del av en socken som låg i ett annat härad eller län än socknens huvuddel, och vars invånare sökte sig till kyrkan i annat härad eller län. 1 januari 1878 ändrades även länsgränsen, medan landskapsgränsen låg där orörd. Skulle invånarna i skaten ta sig till "sin" kyrka i Bo eller Svennevad var det en resa på ett par mil mot någon kilometer till Regna kyrka. Regna (eller Svennevads) skate bestod av gårdarna Tyrisfall, Anderstorp, Djurslanda, Mörtsjö, Malma och Botten.

Vanja och Stig Einarsson vid Motala Äng känner till hela historien, aktiva i hembygdsföreningen som de är.

I kyrkligt hänseende hade Regnaborna redan i början av 1700-talet börjat vända sig mot Regna kyrka, inte minst för vigslar och begravningar berättar Vanja. Det finns en notering om det redan 1622.

Resandet var mer komplicerat förr då det behövdes pass även inrikes. Ett par tullstationer är också kända i området, Berget i norr och Södertull i söder.

Södertull ägs av Johan Karlsson i Krattorp.

– Köket och del av ett rum var tullen och den delen av huset är från 1640, en annan från 1680, berättar han.

Trots flera renoveringar har man bevarat de höga trösklarna och låga dörröppningarna. Ett paröppna spisar finns också kvar.

Några närkingar träffade vi aldrig på.

– Jag har anknytning till Närke, men nog är jag östgöte, säger Vanja Einarsson.

Landskap

Sverige har 25 landskap, varav några anses vara äldre än Sverige som riksbildning. Ännu under medeltiden fungerade många landskap (även kallade land) som självständiga politiska enheter med egna landskapslagar och landsting. Landskapen grupperas i tre landsdelar, Götaland, Svealand och Norrland.

Som förvaltningsenheter har landskapen i Sverige ersatts av indelningen i län genom regeringsformen 1634 och landskapen saknar sedan dess administrativ betydelse.

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om