Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Önskar säkrare vägar för skolbarn i glesbygd

En mer barnvänlig glesbygd. I ett e-förslag önskar Regnabon Magnus Öberg att kommunen ska se över farliga vägar för resande skolbarn på glesbygden.

REGNA2015-01-09 08:44

”Det är mörkt och vägen är isig med snövallar. Det finns ingen vägren eller trottoar och gatubelysning saknas. Sikten är skymd. Diket är blött och lerigt. Ett lågstadiebarn är på väg till skoltaxin. Plötsligt kommer en timmerbil åkande i 70 km/h. Vad kan hända? Är det rimligt att utsätta barn för sådan risk?” Det skriver Magnus Öberg i sitt e-förslag till kommunen.

– Det här är viktigt för hela landsbygden, och Finspång är till stor del en landsbygdskommun. Ska det finnas möjligheter för barnfamiljer att bo ute på landet så förutsätter det att det finns bra transporter, att man känner sig säker och vågar lita på att barnen kommer helskinnade till skolan, säger Magnus Öberg.

Han har själv två barn, en 12-årig dotter och en 8-årig son, som varje morgon blir hämtade med skolbuss ungefär en kilometer från deras hem. På sträckan mellan hemmet och den plats där bussen hämtar barnen är det skymd sikt, ingen belysning, bitvis är hastigheten 70 hm/h och det händer att timmertransporter åker förbi.

– Såhär på vintern, med halka och mörker känner vi att det inte är okej med en 8-åring på vägen. Därför skjutsar vi hellre barnen, framförallt på morgnarna, säger Magnus Öberg.

Förslaget går ut på att kommunen bör se över sin policy och ändra de kriterier som finns för att klassificera en väg som trafikfarlig. Enligt den policy som finns i kommunen i dag är det några olika riskfaktorer som ska uppfyllas för att vägen ska räknas som trafikfarlig. Magnus Öberg tycker inte att dessa faktorer är tillräckliga. Istället föreslår han att kriterierna bör vara tydligare. Sträckor med en hastighetsbegränsning på 70 kilometer i timmen eller mer, tung trafik vid tidpunkten för skolskjuts, skymd sikt och avsaknad av gatlyktor, vägren och trottoar är några faktorer som skulle kunna innebära att skolskjutsen istället får hämta upp barnen närmare hemmet eller på någon annan mindre trafikfarlig plats.

– Det är ingen lösning som behöver gälla för hela året, utan främst under de mörka månaderna, förklarar Magnus Öberg.

Magnus Öberg är medlem i Igelfors-Regna bygderåd och vägarna är något som har diskuterats där. Han tror att det lär finnas många fler familjer som känner samma oro för barnens väg till skolskjutsen.

– Jag har också tittat på hur det ser ut i andra kommuner och några av dem har mycket bättre lösningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om