Ny orgel i Regna

I Regna kyrka händer det saker. Renovering pågår för fullt, och på torsdag är det dags för invigningen av en ny orgel.

Foto: Andersson Pernilla

REGNA2011-10-08 03:00

Innanför dörrarna på Regna kyrka sprider sig en doft av nyoljat trä. Golvet är nyoljat och alla bänkar har skruvats loss för att komma åt golvet. Nu är bänkarna på plats igen, förutom en rad längst fram på höger sida. Där vittnar en ljus rand längs golvet om att en bänkrad fortfarande inte är på plats.

- Vi har gjort lite mer plats för vår nya orgel. Eller ny är den ju inte den är från 1978, men den ser ju ny ut, säger Bosse Lindell, kyrkoherde.

Orgeln har tidigare stått i Skogskloster.

- När vi fick nys om att de skulle skaffa en annan orgel, då var vi snabba må ni tro. Det här är perfekt att denna kan stå här framme vid altaret, istället för i andra änden på kyrkan som vår gamla står. Det blir mysigare och lättare för mig och vår kantor Sara med, berättar Bosse.

Den gamla orgeln står kvar på sin plats, längst bak i kyrkan.

- Det är en vacker orgel, från 1918. Men det är inte så mycket klös i den. Nu har vi en nyare med mera riv i, får man säga så?

En av tio orgelbyggare
Kenneth Gustavsson håller som bäst på att sätta alla delarna på plats. Han är en av tio orgelbyggare som finns i Sverige.

- Jag jobbar på min pappas firma. Vi har nog byggt 140 orglar sedan jag började 1968. Tar man en gammal orgel som legat isärplockad i över 100 år i ett klocktorn, kan det vara lite av ett pussel innan man får alla bitar där de ska vara. Men det brukar lösa sig, säger han.

- Byt plats på två pipor så får vi se om kantor Sara märker något! Vi kan väl få ha lite kyrkbus, säger Bosse Lindell och ler brett.

Starka män
Sex timmar tog det att plocka ner orgeln där den stod. Att sätta alla bitar på plats tar ännu längre tid. Det är ett ganska högt bygge med.

- Den bars in i två delar. Vi var fyra av bygdens starkaste män som bar in den, berättar Magnus Öberg, kyrkorådet.

Överallt står lådor med vad som först ser ut som plankor, men som i själva verket är delar till en orgeln.

- Jag hoppas att arbetet med orgeln är klart i helgen. På torsdag kväll ska vi ha en liten invigning med biskop Martin Modeus och flera kyrkokörer, för att inviga den nya orgeln, säger Bosse Lindell.

Vi har ett rikt orgelarv att förvalta i Sverige.

Långvarig fred och landsbygdens fattigdom är de faktorer som räddat ett så stort antal instrument från tre århundraden.

Medeltidens orglar var till stor del importarbeten och de fackmän som på 1600-talet lade grunden till vår orgelbyggartradition, kom alla från östersjöprovinserna, främst Nordtyskland.

Den sorts orgel som man använder i kyrkor heter piporgel. Det är ett luftdrivet instrument som ger toner genom stora pipor och den som spelar kallas organist.

Detta är det största instrument som finns i världen och används främst i kyrkor och stora konsertsalar.

Källa: www.orgelsallskapet.se och www.orglar.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om