Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Länets högsta höns har han debuterat som hönshusinvigare

Invigningsproffs med saxen som bästa vapen må han vara, den gode landshövdingen, men allt har han inte varit med om i den vägen. Eller det hade han i alla fall inte till i söndags.
Då invigde han för första gången ett hönshus. Och skojade förstås om hönor och tuppar.

Invigningen av hönshuset i Regna samlade många intresserade. Invigare var landshövding Björn Eriksson och Karina Veinhed, Våg 21.
FOTO: GUNNAR JOHANSSON

Invigningen av hönshuset i Regna samlade många intresserade. Invigare var landshövding Björn Eriksson och Karina Veinhed, Våg 21. FOTO: GUNNAR JOHANSSON

Foto:

REGNA2004-06-21 06:00
Just när invigningsceremonin började letade sig några klara solstrålar fram genom de svarta molnen - säkerligen ett gott tecken för Regna bygderåd med ordförande Bengt Lindberg som ligger bakom Hönshuset i Regna.

Tvådelad
Det vill säga i dess nuvarande skepnad. För det enda i hönsväg som numera finns i denna byggnad - som är i kyrkans ägo - är textila eller avbildade. Detta är nämligen numera en konsthantverks- hemslöjds - och utställningslokal. Tvådelad, där den ena delen är till för utställningar, den andra för konsthantverk.
- Här är enbart konsthantverk och hemslöjd av folk som har anknytning till trakten, berättar Carin Löfgren och Marianne Öhr, som står bakom disken på invigningsdagen.

Våg 21
De liksom andra som jobbar med, för och i Hönshuset, gör det helt ideellt. Visst ekonomiskt stöd har man fått av Väg 21, landsbygdsprogrammet som verkar i gränstrakterna mellan Östergötland, Sörmland och Närke.
- Det som ni gör här i Regna är ett typiskt exempel på det Sverige som jag ser växa fram, sade Björn Eriksson i sitt invigningstal. Där man planerar nerifrån och där man visar att Sverige inte bara består av stora och mellanstora städer, utan att Sverige lever i hög grad på landsbygden.
Han höll sitt invigningstal uppflugen på en upphöjd drivbänk och skojade om att han kände sig som en tupp. Sedan flaxade han ner för att klippa bandet som var spänt framför en av de två ingångarna.

Tre-veckorsutställningar
Den andra ingången - den till utställningen - hade ett eget band. Det klipptes av Karina Veinhed från Våg 21-kontoret i Katrineholm.
- Jag tror på kulturturismen, sade Karina, som betonade vikten av att de gamla goda hantverkstraditionerna hålls levande.
I försäljningsdelen finns alster i smide, textil, trä och keramik med mera.
I utställningsdelen visas just nu en utställning om linberedning som Regna hembygdsförening ligger bakom.
Den pågår i tre veckor, för att följas av textilkonstnären Ulla Grytt.
- Vi kommer att ha olika utställningar tre veckor i taget under sommaren, berättar Bengt Lindberg.
Invigningen samlade cirka 150 personer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om