Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hundratals till smedjans dag

Den gamla hammarsmedjan mellan Regna och Hävla lockade flera hundra besökare på lördagen. Smedjans dag har blivit ett populärt mål att besöka och alla som kom fick bra utdelning på sin spenderade tid.

Foto:

REGNA2010-08-30 03:00
Besökare var det ingen brist på vid smedjan. Många passade på att ta en utflykt för att se hur man arbetade och bodde i det gamla brukssamhället vid hammarsmedjan.- Det här är en unik miljö som det inte finns många kvar av. Tänk förr när det fans 1000-tals små bruk igång i landet, säger Jussi Sihvo.För dagen bär han titeln flottare. Han och flottarvännen J-O Karlsson sitter på en stock och väntar på att visa upp den gamla konsten.- I år är vi fyra flottare här. Båtarna är av samma typ man använde förr, berättar J-O Karlsson.Trots att de är av nyare produktion är de lite medtagna med åren.- Det är tremannabåtar egentligen. En ror, en öser vatten och en ropar på hjälp, säger J-O Karlsson.Kolbullar och spån
Underhåll av smedjan bedrivs av Stiftelsen för hammarsmedjan. Under den här dagen jobbar 100 personer med att visa upp allt från hur man bodde till hur man arbetade med olika saker.- Här har vi en originalmaskin som gör spån till tak. Det är fantastiskt vad bra maskiner de gjorde förr, säger Hasse Gomander.Maskinen drivs av en tändkulemotor eller fotogenmotor. - Från början drevs alla maskiner i smedjan med vattenkraft, säger Hasse Gomander.Lennart Johansson står vid hyveln. Det går inget vidare bra att få till dugliga takspån.- Det här är alträ vi har att visa tekniken med. Gran och tall ger mycket bättre spån, säger han ursäktande.Intresset för att se den gamla tekniken är stort. Hela tiden står en stor grupp människor och tittar på medan spånet yr. För att få en bit mat på samma sätt som de åt förr serverades kolbullar.- Det har blivit tradition att göra det här, säger Ingvar Köhler.Kolbullar är som en pannkaka av vatten, mjöl och salt. - Förr gjorde man den här typen av mat i kolmilorna. Det var ingredienser som var lätta att ta med och man höll sig mätt länge, säger Ingvar Köhler.Återvändardag
Besökarna hade flera anledningar till att åka till smedjan. Rolf och Rosa Gustafsson tog motorcykeln för en tur i det fina vädret.- Vi har varit här tidigare. Det är så vacker miljö. Ett trevligt utflyktsmål helt enkelt, säger Rosa Gustafsson.Hon och maken bor mellan Gistad och Linghem och paret nöjer sig inte med bara hammarsmedjans dag.- Det blir en tur till Regna marken med på vägen tillbaka, säger Rolf Gustafsson. - Jag hade gärna gått på Skogsröjet med, men dit får jag nog åka själv, säger hans fru och skrattar.Många använder också dagen som återvändardag.- Det finns en stor mäng människor som har förfäder som jobbade på smedjan när det begav sig. Nu passar de på att ta en titt på hur det var förr i tiden, säger Ingvar Köhler.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om