Hembygdsfest i Regna
Hembygdsfesten i Regna med spelmansstämma är en mångårig tradition. På den natursköna Regna hembygdsgård växer flammande liljor och blåa lupiner högt och stolt. Molnen är svarta, men solen kämpar tappert.
Musikgruppen Folklekarne från Norrköping spelade först i Regna kyrka sedan vid hembygdsgården. På bilden syns delar av gruppen. FOTO: GUNNAR JOHANSSON
Foto:
Vid hembygdsgården fanns som seden bjuder ett flertal hantverkare. T ex keramik, träslöjd, luffarslöjd och tjärbränning. Nina Bäckman från Östergötlands hemslöjdsförbund hade plockat massor av olika vilda blommor och inbjöd besökande barn att lära sig vad man kan göra med blommor. T ex binda kransar eller pressa blommor och dekorera brevkort med dem.
Lantraser
Årets gäst var Pär Sörman, vissångare och skådespelare som berättade om Ferlin, Taube och Dan Andersson samt sjöng deras visor.
Hembygdsmuseet var öppet och i en separat utställningslokal kunde besökarna lära om skomakeri i Regnatrakten och om hotade svenska lantraser.
Den sistnämnda utställningen kompletterades av en levande utställning av gamla lantraser av ankor och höns utförd av Södermanlands Rasfjäderförbund.
Spelmansstämman skedde i form av buskspel och omfattningen såg litet klen ut i början. Folklekarne kom dock efter ett tag, inte för att ge konsert utan för att delta i buskspelet.