Vi har träffats flera gånger, både före och efter branden, senast 2021. Vid en första anblick kan man tro att det inte skett så mycket. Det man ser är det trasiga taket, täckt av presenningar. Runt byggnaden står en byggnadsställning. Men skenet bedrar, det har hänt enormt mycket.
Lars Sjöberg går före upp på byggnadsställningen. Hans vighet imponerar.
– Inte så dumt av en 82-åring som opererade knät i mars och skulle ta det lugnt i sex månader, säger han.
2021 var stora delar av övervåningen täckt av tegelstenar efter den rasade skorstenen. Mitt i kaoset stod en skottkärra. Med den har Lars Sjöberg sorterat upp allt i stora högar, klart att återanvändas. Imponerande.
Han visar på hur stora takbjälkar rasat ner. De måste ersättas innan taket kan återställas.
– De gamla bjälkarna måste lyftas bort uppifrån med en lyftkran och de nya tas in samma väg.
Vi står på några av bjälkarna, 16 meter långa och nästan halvmetern grova.
Lars Sjöberg visar på flera byggnadstekniska detaljer från 1700-talet.
– Det är ett unikt tillfälle att studera gammal byggnadskonst. Det är ett värdefullt dokument så man förstår hur man ska göra vid återuppbyggnaden.
– Ser du uttaget i tegelväggen där bjälklagen ska ligga? Och på den ska det sedan ligga ytterligare en bjälke som takstolarna vilar på.
Lars Sjöberg har också gjort mycket putsarbeten på väggarna, både på huvudbyggnaden och flyglarna.
Trädgården ska skötas. Vildsvin och almsjukan gör vad de kan för att försvåra arbetet.
Lars Sjöberg har ett stort kunnande i gamla byggnader och gammal byggnadsteknik. Han har varit intendent vid Nationalmuseum i Stockholm och skrivit flera böcker, bland annat Nio hus och en kyrka, där han berättar om de andra 1700- och 1800-talsbyggnaderna han äger.
Han var också med och startade Träakademien i Kramfors, en del av Mittuniversitetet. Han har varit lärare på Stockholms universitet med ämnen som bygghistoria och byggnadsvård.
Han bor med hustru Ursula i Upplands Väsby.
Du måste ha nytta av det här kunnandet i arbetet med Regnaholm?
– Ja, eller också är det en belastning, jag har krav på mig att inte göra fel.
Är du fortfarande övertygad om att Regnaholm kan byggas upp igen?
Svaret är kort.
– Ja det är jag.
Men han säger också:
– Det har från början varit för mycket för en man. Jag skäms att inte ha gjort mer.
Mycket av det han gör säger han är ren terapi, att känna att det händer något. I princip är han helt ensam i sitt arbete. Någon kontakt med Regna har han inte.
Men Regnaborna undrar. Vad händer vid Regnaholm?
Lars Sjöberg är vid Regnaholm ungefär en gång i veckan. Han kan övernatta i en byggnad nere vid sjön. Hur mycket han än själv kan göra är det en viktig del som saknas. Pengar.
– Efter branden fick jag en offert på 20 miljoner kronor. Idag är summan säkert långt högre.
Han har fått pengar från försäkringsbolaget, 2,1 miljoner. Till det kommer pengar för möblerna. Allt gick till byggnadsställningen runt huset.
Men om du säljer de övriga husen?
– Bratteberg i Regna (som ingick bland de nio husen) har jag sålt. Även om jag sålde alla de övriga skulle de pengarna inte räcka till en återuppbyggnad.
Att sälja Regnaholm har han inga funderingar på.
Det var en barndomsdröm Lars Sjöberg förverkligade när han tillsammans med sin hustru Ursula 1966 hittade Regnaholm. När paret kom dit hade byggnaden stått obebodd i cirka 40 år. Det gjorde att herrgården klarat sig från 1900-talets ofta hårdhänta renoveringar. Ommålade snickerier, målade väggar och nya tapeter var förändringar som Lars Sjöberg under de följande decennierna kunde tränga igenom.
Han har med varsam hand renoverat herrgården och varit noggrann med att bevara känslan av ursprunglighet. Toaletten var till exempel fortfarande ett utedass, vattnet hämtades i sjön.
I rummen fanns möbler och husgeråd från 1700- och 1800-talet, vackra tapeter, dörrar och mängder med porträtt och väggmålningar.
Han hade flera visningar av herrgården. Det kom busslaster från Stockholm.
Den 6 maj 2017 krossades drömmen.
Taket och vindsvåningen förstördes av lågorna, resten av byggnaden skadades av vatten och nedfallande takbjälkar. Stor skada uppstod också när den ena murstocken rasade samman.
Vad händer med Regnaholm efter dig?
– Det vet jag inte, svarar han snabbt.
Är det något som bekymrar dig?
– Nä. Bekymren har varit så stora att det varje dag och varje natt är en börda över ens axlar.