– Ena murstocken har redan fallit ihop. Risken är stor att även den andra murstocken rasar samman och att hela byggnaden faller ihop, säger Per Larsson, kriminaltekniker från polisen i Norrköping som fanns på plats under måndagsförmiddagen.
Han följde med räddningstjänstens skylift upp i luften och fotograferade ner i byggnaden.
– Jag ska hit igen när allting svalnat av och det inte finns någon rasrisk längre. Men ur min synvinkel är det nästan omöjligt att hitta en brandorsak. Det är mer polisiärt om det finns vittnen som har sett något, berättar Per Larsson.
Regnaholms slott har varit i familjen Sjöbergs ägor sedan 1967. Det var en bedrövad Lars Sjöberg som tittade upp mot förödelsen.
– Igår kunde vi ta ut en del av sakerna som fanns på andra våningen. Men idag får jag inte gå in på grund av rasrisken. Egentligen vill jag inte lämna några kommentarer. Det hela är svårt att ta in. Jag är i chock, säger Lars Sjöberg som har haft några trista dygn.
Den 76-årige konsthistorikern och före detta museiintendenten vid Nationalmuseum i Stockholm har drabbats av dubbel olycka i helgen. Inom loppet av bara några timmar brann det i två av hans fastigheter. Dels norr om Finspång i Regnaholms slott och dels i Lutherska bönhuset i Bollstabruk utanför Kramfors som Lars Sjöberg noga har renoverat efter att han köpte det 2010. Bönhuset har tidigare haft problem med skadegörelse och Sjöberg själv säger i en intervju med TT att den branden förmodligen är ett resultat av skadegörelse.
Lars Sjöberg sa också i intervjun med TT att han trodde att branden troligtvis har börjat efter att man eldat ris och att det antagligen flugit upp någon flaga på taket som sedan har tagit sig.
– Jag har också hört det ryktet och några andra rykten. Jag har precis fått ärendet så jag vet inte så mycket just nu, förklarar Fares Dawoud vid polisen i Finspång.
Räddningstjänsten försökte till en början att rädda det eldhärjade slottet genom att låta taket brinna av.
– Vi hann också få ut en del saker från våning två innan det blev för farligt att vistas inomhus. Innan den ena murstocken ramlade ner så var tanken att försöka klara övervåningen utan att släcka med vatten. När murstocken rasade blev det hål i bjälklaget och då var det kört, berättar insatsledaren Daniel Svanér.
Istället för att dämpa elden med skum så fortsatte bekämpningen med vatten från sjön Regnaren, som ligger i direkt närhet till slottet.
– Det var förstås synd, men vi hade inget val. Även om undervåningen härifrån ser okej ut, så ligger det väldigt mycket vatten där som förstör och orsakar fuktskador. Ingen får gå in i byggnaden. Om den andra murstocken faller ned, vilket är mycket troligt, så kan resten av byggnaden också falla ihop, fortsätter Svanér.
Brottsrubriceringen gällande branden på Regnaholms slott handlar om allmänfarlig vårdslöshet. De två flygelbyggnaderna är inte drabbade av elden utan är helt intakta.
Räddningstjänsten hade tänkt avbryta sitt arbete vid lunchtid på måndagen, men var kvar på eftermiddagen.
– Ja, vinden gör att det är knepigt. Det tog sig lite igen nyligen och började ryka. Vi har tre man kvar här just nu, säger Daniel Svanér vid 15-tiden.