De sköter om det gamla gästgiveriet

De röda husen i Bratteberg i Regna har fått nya ägare. Det handlar om gästgiveriet och den gamla lanthandeln. På försommaren togs de över av Peter von Gegerfelt och Lars Andersson, båda från Stockholm.

Peter von Gegerfelt har stänkmålat väggarna i gästgiveriets kök, vilket sker med till exempel en björkkvist som doppats i vit färg.

Peter von Gegerfelt har stänkmålat väggarna i gästgiveriets kök, vilket sker med till exempel en björkkvist som doppats i vit färg.

Foto: Börje Gavér

Regna2018-11-06 16:00

Peter von Gegerfelt har bott i den södra flygeln till den huvudbyggnaden sedan 2011 och har hela tiden velat köpa de resterande byggnaderna. När det nu äntligen blev av skedde det tillsammans med kollegan Lars Andersson.

Tillsammans driver de Gamla Stan Kulturbygg och kan det här med att restaurera gamla hus.

Den tidigare ägaren, Lars Sjöberg, som även äger Regnaholm, har haft svårt att skiljas från den fina 1800-talsbyggnaderna. Nu säger han så här:

– Det är inte nödvändigt att jag äger Bratteberg om jag kan hitta köpare som gör att husen inte rivs. Det viktiga är att rätt personer tar över. Jag har inget monopol på att kulturbevara.

Lägg till det här att även Brattebergs gård inom samma område fått nya ägare och håller på att restaureras så ser framtiden för Bratteberg bättre ut än på länge.

– Det är inte bara husen som får oss att trivas, utan det är en fantastisk by med trevliga människor och många barn. Det händer en massa saker hela tiden, som loppisar, konserter, soppluncher med mera, säger Peter von Gegerfelt.

Han och hans familj bor så mycket de hinner för jobbet vid Bratteberg. Huset de köpte 2011 har kommit långt i restaureringen. Både Lars och han har hela sommaren arbetat med de nyinköpta husen, dit även en drängstuga och ett magasin hör.

– Jag har lerklinat hela bottenvåningen i det stora huset och sedan limmat på tidningspapper som jag målat med limfärg.

På det ska han via nya schabloner måla upp samma mönster som de gamla väggarna har haft.

Det är samma teknik som användes när husen byggdes i början eller mitten av 1800-talet.

– Jag resonerar på samma sätt som i mitt jobb och hittar inte på något själv, utan låter huset få tala om vad som ska göras. Det blir oftast vackrast, säger han.

I husen finns också rester av gamla vackra tapeter. En del av det gamla går att spara, men där det inte går trycker man upp nya med samma mönster.

I den norra flygeln har Lars Andersson börjat sitt arbete, bland med att reparera taket inne och ute, fixat det gamla fina trägolvet och börjat med väggarna i den tidigare lanthandeln. Man ser spår efter inredningen, som numera finns i kryddboden vid Skansen i Stockholm.

– Någon tidsplan för arbetet har vi inte, men jag tycker det går rätt fort, säger Peter von Gegerfelt och får medhåll av Lars Andersson.

En klassisk vy av Bratteberg när man åker vägen upp mot Regna kyrka.
En klassisk vy av Bratteberg när man åker vägen upp mot Regna kyrka.
Bratteberg

Gästgiveriet byggdes omkring 1800 och restaurerades 1946. Den innehöll sex rum och kök. Flygelbyggnaderna kom till omkring 1870.

Före den nuvarande placeringen ska gästgiveriet ha legat på andra sidan vägen mot Finspång.

Brattebergs gästgiveri nämns redan i slutet på 1600-talet. Den siste gästgivaren blev Vilhelm Jansson och när han hustru Selma avled 1959 upphörde den sista delen av gästgiveriet.

Därefter har Bratteberg tidvis fungerat som sommarboende, men nu stått öde i flera decennier. På 1980-talet köpte Lars Sjöberg vid Regnaholm de fem husen. En restaurering påbörjades men avbröts.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om