Förra året ska Region Östergötland, enligt Läkartidningen, ha skickat läkare på utbildningar som enligt VoF innehåller detta "ovetenskapliga trams" för 3,5 miljoner kronor. Kurserna behandlar saker som juridik, mångfald, jämställdhet, förståelse för en politiskt styrd organisation, påverkan och retorik, och enligt uppgift i Läkartidningen tar utbildningen mellan sex och nio dagar, där läkarna samtidigt får lön.
VoF har bland annat som syfte att "klargöra vilka frågor som kan, respektive inte kan, avgöras med vetenskapliga medel". De kritiserar bland annat kurser som innehåller så kallade "Disc-modeller" för att vara pseudovetenskapliga. Disc (Dominance, Influence, Steadiness och Conscientiousness) är ett redskap för beteendebedömning och är vanlig vid exempelvis anställningsprocesser och i utbildningar för att se olika personlighetstyper.
Enligt ett företag som handhar kursen kan det verktyg som används visserligen inte kan beläggas vetenskapligt på det sätt kritikerna menar, men menar att det ändå är användbart som ett pedagogiskt metod- och reflektionsstöd. Man menar även att det bara utgör en liten del av kursen, där det handlar om ledarskap.
Region Östergötland är inte ensamma om att skicka sina läkare på sådana kurser. Även Halland, Västernorrland och Västra Götaland har gjort det. Nu utses de alla till "Årets förvillare" av VoF, med motiveringen att regionerna har slösat bort miljontals skattekronor på "ovetenskapligt trams" som är likvärdigt med "kvällstidningshoroskop". Dessutom har man "tagit testerna på allvar och därför använt dem för att rekrytera, omplacera och bedöma personal. Eller för vad som vore ännu värre: att hantera sina patienter".
Folkbladet har sökt Region Östergötland för en kommentar.
(VoF)
Föreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF) har till uppgift att främja folkbildning om vetenskapens metoder och resultat. En viktig del av den vetenskapliga folkbildningen är att klargöra vilka frågor som kan respektive inte kan avgöras med vetenskapliga medel. Föreningen granskar vilka vetenskapligt grundade argument som finns för eller emot fenomen och metoder. Det kan vara allt från alternativmedicin och astrologi till pseudovetenskap inom universitet och högskolor.
Källa:www.vof.se