Förslaget, som också gick igenom, från den styrande koalitionen, S, C, L och MP, var att höja landstingsskatten med 85 öre från år 2020, från 10,70 till 11,55 kronor per intjänad hundralapp. Det ger ett tillskott på 863 miljoner kronor.
Bakgrunden är stora underskott i hälso- och sjukvården. De växande kostnaderna beror på en allt mer avancerad och dyrare sjukvård och en åldrande befolkning.
– Alternativet till skattehöjning hade varit stora varsel av vårdpersonal eller omfattande nedläggningar av verksamheter. I det läget har vi valt att prioritera sjukvården, sa Kaisa Karro (S), regionstyrelsens ordförande.
Samtidigt poängterade hon att en skattehöjning inte ensamt löser sjukvårdens utmaningar.
– Vi behöver fortsätta effektivisera våra verksamheter, sa Kaisa Karro.
– Staten behöver också ta sitt ansvar och genomföra de satsningar på välfärdsmiljarder som koalitionens partier har kommit överens om i januariavtalet.
Kaisa Karro talade om en nödvändig omställning, med fokus på tidiga insatser, nära vård, digitalisering och att vara en attraktiv arbetsgivare.
– Ni pratar om att ni tillför mer pengar och resurser till sjukvården, ni höjer skatten för att klara av det mest akuta, men det är ändå så att ni har en budget som under budgetperioden innehåller också ganska kraftiga besparingar på sjukvården. Det är en halv miljard ungefär som ni ska minska kostnaderna med, sa Vänsterpartiets gruppledare Emil Broberg.
Han menade att ett av bekymren bakom att ekonomin fortsätter att gå åt fel håll är alltför diffust formulerade åtgärder från koalitionen.
V föreslog en skattehöjning på 70 öre år 2020.
Oppositionsrådet Marie Morell (M) kritiserade en "rekordstor" skattehöjning som en "enkel väg ut". M och KD ville avvakta till i höst med att ta ställning till en skattehöjning.
– Vi ser att det finns ett stort bekymmer med att gå in med en skattehöjning i ett sådant här skede där vi står inför en stor omställning och där vi inte vet exakt hur utvecklingen kommer att se ut. Vi har inte någon vidare god erfarenhet av de åtgärder ni vidtagit tidigare, de har inte gett effekt, sa Marie Morell och talade om vikten av att ta tag i de underliggande strukturella problemen, att täppa igen hålen i den läckande hinken innan man häller i mer vatten.
SD föreslog en skattehöjning på 40 öre och reklam i Östgötatrafikens fordon.
Region Östergötland gick back med över 300 miljoner kronor 2018.