– Regionen har under nästan ett års tid jobbat med en rehabiliteringsutredning, för att titta på hur jobbar Östergötland med rehabilitering runt om i länet, hur jobbar sjukvården med frågor kring rehabilitering, säger Kaisa Karro (S), regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Östergötland.
Det man sett är att det finns en del utmaningar med rehabiliteringsvården i länet.
– Då har man i den här utredningen sagt att vi behöver skapa en målbild av hur vi kan jobba med rehabilitering i Östergötland.
Ett sätt att jobba med det är att ta fram patientlöften kring rehabilitering.
– Patientlöften är någonting som vi har på flera områden. Vi har till exempel patientlöften kring cancervård.
Det blir en målsättning för vad man som patient ska förvänta sig av den östgötska sjukvården, säger Kaisa Karro.
Hälso- och sjukvårdsnämnden har nu antagit patientlöften för rehabpatienter.
Patientlöftena går ut på att rehabiliteringspersonal ska finnas med i vårdteamet, en ökad delaktighet för rehabpatienten och en jämlik rehabiliteringsvård oavsett var i Östergötland patienten befinner sig.
Till exempel ska patienten erbjudas en mer aktiv roll i planeringen av rehabiliteringen.
– Rehab ska vara en naturlig del av patienternas vårdprocess och de kommer att få ta en större del av såväl planering som utförande av sin vård, säger Kaisa Karro.
– Patientlöftena innebär också att rehabiliteringen ska vara jämlik över hela Östergötland. Var du än bor i länet så ska du känna dig trygg över att ha tillgång till en god rehabvård.
Löften kommer att bearbetas in i regionens avtal och överenskommelser, för att sedan tas som beslut i hälso- och sjukvårdsnämnden i september.
– Därefter ska det märkas en förändring.
Kaisa Karro nämner cancerrehabilitering som ett eftersatt område i Östergötland.
– Framför allt cancerrehabiliteringen är ett område som vi verkligen behöver jobba med, säger Kaisa Karro.
– Där är vi inte bäst i klassen. Men överlag har vi välfungerande rehabiliteringsverksamheter i hela Östergötland.
– Men just det här att rehabiliteringen ska vara en del av hela vårdprocessen – det är väl där det brister lite i dag. Rehabilitering blir ibland ett spår för sig.
Andra patientgrupper som kan beröras är de som råkat ut för en stroke, om man varit med om en olycka, smärtpatienter eller personer med funktionsnedsättningar.