Just nu pågår hovrättsförhandlingen i målet som gäller HP-hjälpen som avslöjades när de mot betalning via mobiltelefoner och hörsnäckor hjälpte högskoleprovsskrivare att fuska sig till höga resultat.
Det var på våren 2018 som polis och Ekobrottsmyndigheten slog till under pågående prov, och hösten 2018 väcktes åtal.
Då dömdes bland annat tre män bakom företaget HP-hjälpen, som sålde fuskmöjligheten, till fängelse. Senare meddelade hovrätten att rättegången i tingsrätten måste tas om, då domaren varit jävig.
Domarna i den följande tingsrättsförhandlingen överklagades och i början av oktober inleddes förhandlingarna i Göta hovrätt.
Tidigare har Skatteverket beslutat att de pengar som HP-hjälpen fått för att hjälpa provskrivare att fuska ska beskattas, ett beslut som överklagades av en av de huvudåtalade – den nu 29-åriga storebrodern.
I torsdags kom Förvaltningsrättens beslut: Rätten finner sammanfattningsvis att det inte föreligger förutsättningar att påföra 29-åringen utgående mervärdesskatt hänförlig till den brottsliga verksamheten eller beskatta honom för det överskott som verksamheten genererat. Han ska inte heller betala arbetsgivaravgifter. Överklagandet ska därmed bifallas och Skatteverkets beslut undanröjas i sin helhet.
– Det blev som förväntat. Förvaltningsrätten gick helt på min linje, säger 29-åringen i en kommentar.
När det gäller åtalet medhjälp till osann försäkran har försvaret inkommit med utlåtanden från professorer, en av dem är Claes Lernestedt, professor i straffrätt vid Stockholms universitet.
29-åringen är åtalad för medhjälp till osann försäkran, men när åklagarna beskriver vad de anser han hjälpt till med handlar det om medhjälp till fusket på högskoleprovet. Men att fuska är inte ett brott som är belagt med straff.
– Sammanfattningsvis är det min uppfattning att åtalet mot 29-åringen, och andra åtalade, för medhjälp till osann försäkran måste ogillas, skriver Claes Lernestedt i en avslutande sammanfattning i sakkunnigutlåtandet.
Hovrättsförhandlingen avslutas under början av nästa vecka vid tingsrätten i Norrköping. Då kommer under två dagar sakframställan och skriftlig bevisning, samt uppspelning av förhör genomföras och avslutas med slutpläderingar.
Om den flera år långa rättsprocessen, som inleddes på våren 2018, når sitt slut då återstår att se.