Förra veckan ställdes över 2 500 förhandlingar och sammanträden in vid landets tingsrätter, hovrätter, förvaltningsrätter och kammarrätter. Det handlar om att minska risken för smittspridning, men också om att parter eller personal blivit sjuk, eller ingår i riskgrupper, enligt Sveriges Radio.
I Norrköping har 40 procent under en vecka ställts in.
– Under de senaste veckorna har vi ställt in ganska mycket även om den veckan var en topp, men man ska vet att vi även i vanliga fall ställer in ungefär 20 procent av förhandlingarna av olika orsaker, säger Elisabeth Lager, lagman vid Norrköpings tingsrätt.
Förutom att förhandlingar ställs in på grund av corona, där någon eller flera av parterna är sjuka av olika orsaker, så har domstolen påverkats även på andra sätt.
– Eftersom man ska ha ett visst avstånd mellan personer och inte får sitta för nära varandra så har antalet platser i salarna minskat och vi har en gräns för besökare, säger Elisabeth Lager.
Det kan också handla om att det är svårt att få ihop domare. Tidigare när någon har varit sjuk har tingsrätten tagit in pensionerade domare, men eftersom de är 70+ så går inte det längre. Det har blivit svårare att hitta ersättare.
Däremot har smittskyddsläkaren i Regionen sagt ja till att domare som under pågående mål som exempelvis visar förkylningssymtom under en förhandlings som är planerad att pågå under flera dagar, kan testas för corona.
– Då kan vi, om domaren inte visar sig vara smittad utan bara förkyld, fullfölja förhandlingen, säger Elisabeth Lager.
Ännu har man inte behövt testa någon domare, men det ger enligt Elisabeth Lager en tydligare säkerhet framöver.
Andra orsaker till att rättegångar har ställts in kan vara att advokater företräder fler klienter i olika mål, som då inte kan hållas samtidigt.
Hur lång tid det stora antalet inställda förhandlingar tros fortgå vet inte Elisabeth Lager.
– Det är helt beroende av vad som händer i samhället.
Att tingsrätten kommer att ligga efter i förhandlingar är dock helt klart.
– Det här kommer att påverka oss både det här och sannolikt nästa år. Vissa tingsrätter sätter bara ut häktade mål, vi sätter ut alla mål, undantag är så kallade tre-sitsar, större mål med tre domare eftersom de tar för mycket resurser nu och ställer in först när vi ser att det inte går. Häktade mål och ungdomsmål har förtur, säger Elisabeth Lager.