Nilssons framtid upp till styrelsen

"En förtroendefråga för styrelsen". Så kommenterar personaldirektör Per-Olov Strandberg framtiden för vd:n Magnus Nilsson, som kört alkoholpåverkad.

Fortsatt framtid. Magnus Nilsson på Upplev Norrköping har fortsatt förtroende trots att han både kört för fort och påverkad av alkohol.

Fortsatt framtid. Magnus Nilsson på Upplev Norrköping har fortsatt förtroende trots att han både kört för fort och påverkad av alkohol.

Foto: Sara Segraeus

RATTFYLLA2017-08-10 12:00

Det var i måndags morse som Magnus Nilsson stoppades av polis mellan Åby och Norrköping. Förutom att han körde 62 kilometer i timman på en 40-väg, hade han även 0,4 promille alkohol i utandningsluften – sviter av en kräftskiva hos grannarna kvällen innan, enligt det pressmeddelande som skickades ut under onsdagen.

Läs mer:Vd körde alkoholpåverkad.

Magnus Nilsson är vd för två kommunala bolag, dels Louis de Geer konsert och kongress, dels Upplev Norrköping. Båda styrelseordförandena har uttryckt sitt fulla förtroende för Nilsson efter händelsen.

– Han gör ett jättefel som kör bil efter att ha varit på kräftskiva hos grannarna kvällen innan, där han åt och drack gott, men det är första gången och han har aldrig åkt fast tidigare. Han har lärt sig en läxa och det är första och sista gången han gör något liknande, sade Reidar Svedahl, styrelseordförande i Upplev Norrköping, i gårdagens tidning.

Och det är just styrelsens förtroende som avgör framtiden för en vd. En vd omfattas nämligen inte av lagen om anställningsskydd, som andra "vanliga" anställda. Saknar styrelsen förtroende för vd:n, kan denne få gå.

– Det handlar helt om en förtroendefråga, om styrelsen har förtroende eller inte, beroende på vad man gjort och inte, säger Per-Olov Strandberg, personaldirektör på Norrköpings kommun.

Hur allvarligt är det att en anställd kör alkoholpåverkad tycker du då?

– Det är klart att det är allvarligt, också ur ett samhällsperspektiv. Självklart ska man inte köra med alkohol i kroppen. Det är dessutom olagligt.

Vad som händer med Magnus Nilsson nu, om han erbjuds någon form av behandling eller samtal, vet inte personalchefen.

– Det är en styrelsefråga. Det är de som ytterst beslutar, säger han.

Men generellt när det här inträffar någon anställd, har ni någon speciell plan som följs då?

– Med 11 000 anställda är det klart att det inträffar. Det finns olika former av insatser och vi utgår från varje individ, säger Per-Olov Strandberg och utvecklar:

– Vi tittar på vilka förutsättningar som finns, vad som hänt, historik, om det hänt förut och familjesituation. Handlar det om alkohol och sjukdom, har vi åtgärder där vi exempelvis kopplar in Previa. Kör man onykter i tjänsten bör man titta på om det bör verkställas arbetsrättsliga åtgärder.

Att han fått rådet av styrelsen i Upplev Norrköping att gå ut i skogen och räkna kottar – vad tänker du om det?

– Det är inget jag vill kommentera, det får du fråga Reidar om.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!