På tisdagen kom Magnus Jägerskog, generalsekreterare vid Bris, till en nätverksträff som organisationen anordnade i lokalen Bankiren i Norrköping.
I nätverket ingår lärare, poliser, socialtjänstemän, skolkuratorer och föreningsmänniskor.
När Magnus Jägerskog ställde frågan om de närvarande tyckte att Sverige lever upp till barnkonventionens artikel 24, att verka för varje barn bästa uppnåeliga hälsa svarade de unisont: ”Nej”.
– Den här rapporten kan sammanfattas i en enda mening: Barn som flytt är en riskgrupp för allvarlig psykisk ohälsa och Sverige lever inte upp till sitt åtagande, säger Magnus Jägerskog.
Rapporten som kom i september bygger på forskning, myndighetsrapporter och barns egna berättelser.
En enkätstudie bland ensamkommande barn i Uppsala visar att 76 procent led av posttraumatiskt stressyndrom, PTSD.
– Det är en väldigt hög nivå. PTSD är ett tillstånd som kan uppstå utifrån en förhöjd stressnivå under lång tid eller traumatiska händelser.
– Det leder ofta till svårigheter i interaktion med andra människor. Någon slags känslomässig stumhet.
Det som påverkar är både händelser innan och under flykten, men också efter ankomsten till det nya landet. Asylprocessen kan vara påfrestande då den ofta innebär osäkerhet och långa väntetider på besked. Det förekommer självmord.
Socialstyrelsen har visat på behov av rutiner för tiden mellan ett avslag och ett återvändande, men bara hälften av kommunerna har en sådan plan.
Behovet av både professionellt stöd, vårdinsatser, och socialt stöd, ett nätverk, är stort, framhöll Magnus Jägerskog. Glöm inte de ensamkommande flickorna, och de barn som flytt tillsammans med sin familj och som blir ”osynliga”, uppmanade han.
Samtidigt finns det otroligt mycket kraft bland de här barnen, det får man inte glömma, påminde Jägerskog.
2015 kom det 35 000 ensamkommande barn. 2016 kom 2 000 och i år kan det landa på cirka 1 000. Tomma boenden gör att kommuner tar hem tidigare utplacerade barn, av ekonomiska skäl, rycker upp dem från en invand miljö.
Den hetaste frågan inom socialtjänsten just nu är de ensamkommande som får sin ålder uppskriven eller fyller 18 år. I år är det 8 000 ungdomar. För dem rycks stödinsatserna undan, säger Magnus Jägerskog.
Han avslutar med ett citat från ett av barnen, en uppmaning till alla vuxna: ”Säg att det kommer att gå bra, ge hopp”.