Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Plus och minus för gymnasieskolor

Andelen elever som når gymnasieexamen inom tre år har ökat något inom de kommunala skolorna i Norrköping.

Gymnasiet. Nu har SKL:s rapport som visar läget i Norrköping kommit. Flickor ligger fortsatt högre än pojkar när det gäller gymnasieexamen och betyg.

Gymnasiet. Nu har SKL:s rapport som visar läget i Norrköping kommit. Flickor ligger fortsatt högre än pojkar när det gäller gymnasieexamen och betyg.

Foto: Roald, Berit

RAPPORT2018-04-03 07:00

SKL:s öppna jämförelser för gymnasieskolan, där man tittat på elever som slutade kommunalt eller fristående gymnasium 2017, visar på små förändringar i Norrköping.

Det uppger kommunen i ett pressmeddelande.

Andelen elever som når gymnasieexamen inom tre år har ökat något inom de kommunala skolorna. Flickor ligger fortsatt högre än pojkar när det gäller gymnasieexamen och betyg.

De kommunala gymnasieskolorna följer den nationella trenden att andelen elever som når examen inom tre år ökar från föregående år, från 57,7 till 58,9 procent.

Norrköping presterar aningen bättre än förväntat utifrån kommunens elevsammansättning där antal nyanlända och föräldrars utbildnings- och inkomstnivå räknas in.

Liksom förra året är det yrkesprogrammens resultat som ökar medan de högskoleförberedande programmens resultat minskar.

–Statistiken för de kommunala gymnasieskolornas påverkas delvis av att vi har många elever på introduktionsprogram, elever som ännu inte nått behörighet till nationella program inom gymnasieskolan. En del av dessa elever har börjat i grundskolan senare och därför inte haft möjlighet att läsa alla sina timmar på den nivån, säger Claes Göransson, gymnasiechef på Kungsgårdsgymnasiet och De Geergymnasiet.

Andelen elever med gymnasieexamen inom tre år från friskolor i Norrköping har sjunkit, men från en högre nivå (från 77,9 till 68,1 procent).

Den genomsnittliga betygspoängen har sjunkit något både inom de kommunala och de fristående gymnasieskolorna. För de kommunala skolorna ligger poängen på 13,3 (13,6 förra året). För friskolorna är poängen 14,4 poäng i år (14,8 i fjol). Det är bara de kommunala yrkesprogrammen som lyckats nå en viss förbättring, från 12,4 till 12,5 poäng.

– I Norrköping har vi totalt sett en förhållandevis stor andel elever på yrkesprogram, och där är den genomsnittliga betygspoängen generellt sett lägre. Så är också fallet i Norrköping vilket påverkar resultatet, säger Anders Palmgren, gymnasiechef för Ebersteinska gymnasiet och Hagagymnasiet.

Program inom den kommunala gymnasieskolan som sticker ut med bättre betygspoäng än rikssnittet är Estetiska på De Geer, Samhällsvetenskapliga på Haga, Bygg- och anläggning på Eber och Handel på Kungsgård.

Fakta

Rapporten omfattar elever som slutade kommunalt eller fristående gymnasium 2017.

Andelen elever som når gymnasieexamen inom tre år har ökat något i de kommunala skolorna i Norrköping.

Program inom den kommunala gymnasieskolan som sticker ut med bättre betygspoäng än rikssnittet är Estetiska programmet på De Geergymnasiet, Samhällsvetenskapliga programmet på Hagagymnasiet, Bygg- och anläggningsprogrammet på Ebersteinska gymnasiet och Handelsprogrammet på Kungsgårdsgymnasiet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om