Med anledning av den tidiga våren och en period med ovanligt höga temperaturer som på flera platser orsakat skogsbränder har politikerna bett tjänstemännen om en lägesbeskrivning över kommunens förutsättningar att hantera perioder av torka under sommarhalvåret.
Richard Tjernström, säkerhetschef vid Norrköpings kommun, fick i uppdrag av kommundirektören att sammanställa en lägesrapport som ska redovisas för politikerna i kommunstyrelsen.
– Med erfarenheterna från förra sommaren då det var extremt varmt och torrt och det var skogsbränder på många håll i Sverige, och den här våren som inleddes väldigt torrt och med skogsbränder, är det klart att frågetecknen höjs för hur kommer det att bli framöver. Hur rustade är vi för att kunna möta eventuella problem? säger Richard Tjernström.
Just nu har vädret slagit om till kallt och regnigt. Om det blir ytterligare en het och torr sommar återstår att se.
– Vi kan svårligen bedöma nu om det kommer att bli en likadan sommar, säger Richard Tjernström.
Men blir det så är beredskapen god i Norrköping menar han.
– Räddningstjänsten har ett förbättrat läge i år.
Personal har utbildats i skogsbrandsläckning, samverkan med helikopter har utvecklats, och under sommaren utökar man antalet brandbilar som har stora vattentankar. Räddningstjänsten i Östergötland kan också snabbare än tidigare använda sig av resurser från fyra län.
Det kommunala bolaget Nodra förutser inte några större problem med tillgång på vatten inom de delar av kommunen som får sitt dricksvatten från Glan. Vattenuttaget är en liten del av det totala flödet i Motala ström.
Däremot har vattenverket i Strömsfors som med grundvatten försörjer Kolmården tidigare år haft problem med vattentillgång.
I nuläget bedömer Nodra att det sannolikt inte kommer att meddelas något bevattningsförbud i kommunen under sommaren – men kunderna kommer att uppmanas att använda vatten på ett sparsamt sätt, att vara "vattenvisa".
Ett fåtal lantbrukare valde under sommaren 2018 att köpa vattenleveranser från Nodra.
I samverkan med Linköpings universitet och Region Östergötland hålls den 17 maj en workshop i Norrköping på temat värmerelaterade risker för äldre, och barn i förskola.
Kommunen har stora markytor där växtligheten vid behov kan användas som djurfoder vid brist, till exempel hos lantbrukare på grund av långvarig torka.