Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Facket: Var fjärde utsatt för hot

När Teodora Özer Bagdo och hennes kollega knackade på dörren hos en klient möttes de av påverkade män med en kamphund.

Utsatt jobb. Skyddsombudet Teodora Özer Bagdo, Norrköping, berättade om sin vardag. I bakgrunden förbundsordförande Heike Erkers.

Utsatt jobb. Skyddsombudet Teodora Özer Bagdo, Norrköping, berättade om sin vardag. I bakgrunden förbundsordförande Heike Erkers.

Foto: Susanna Beskow Norgren

RAPPORT2017-11-18 07:00

Teodora Özer Bagdo är skyddsombud vid socialens bostadssamordning i Norrköping.

På fredagen medverkade hon när Akademikerförbundet SSR:s förbundsordförande Heike Erkers presenterade en ny undersökning om hot och våld på arbetet.

Undersökningen visar att var fjärde medlem i Östergötland, medlemmar som arbetar bland annat inom socialtjänsten och på olika myndigheter, varit utsatt för hot eller våld under de senaste två åren. Nära sex av tio uppger att kollegor har varit utsatta.

Undersökningen visar också att fyra av tio upplever att det finns risk för att utsättas för hot eller våld på arbetsplatsen.

– Siffran är högre här än det totala riksgenomsnittet, säger Heike Erkers.

Ett oroande resultat, säger hon, och talar om att det måste handla om nolltolerans när det gäller hot och våld, och att det är arbetsgivaren, chefen, som har ansvar för arbetsmiljön.

Var femte svarar att det inte finns tydliga rutiner på arbetsplatsen för hur man agerar vid hot eller våld.

– Hot och våld är aldrig acceptabelt, det är aldrig den enskilde tjänstemannen som har gjort fel, och man ska se till att man har rutiner, oavsett vilken typ av hot och våld det är.

Många av medlemmarna arbetar i politiskt styrda verksamheter, som Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Kriminalvården och socialtjänsten. Beslut här, ofta beroende på strypta system, skapar frustration hos medborgare. Till det kommer ett samhälle med kriminalitet och organiserat våld, säger Heike Erkers.

Teodora Özer Bagdo, skyddsombud och bostadssocial handläggare vid socialkontoret i Norrköping, arbetar både ute på fältet, med hembesök, och tar emot besök i de nya lokalerna vid Sjöfartsverket på Östra Promenaden.

Sedan flytten dit från Lindövägen har säkerheten höjts, berättar hon, med besöksrum med utrymningsvägar, två dörrar, och ett larm som går direkt till polisen.

Hon berättar att hon aldrig går ensam på hembesök, utan att de alltid är två.

Teodora Özer Bagdo ger ett exempel på att man aldrig vet vad som väntar bakom dörren. Hon och en kollega skulle göra ett hembesök hos en äldre dam, som inte svarat på telefon. Nu ville de se så hon hade det bra.

När de knackade på dörren öppnade en främmande man som sa: "Hon bor inte här längre, nu är det vi som bor här".

– Det visade sig att det var flera stycken som bodde där, som hade tagit över lägenheten. Personerna var påverkade och hade kamphund.

Teodora Özer Bagdo och kollegan backade ur situationen, lämnade lägenheten, tog hissen ner och ringde polisen och sin chef.

En arbetsdag kan innehålla försök att förebygga vräkningar, och kontakter med allt från barnfamiljer till missbrukare. Känsliga ämnen, helt enkelt.

– Vi tar viktiga beslut, vi lämnar kanske tråkiga besked, saker som påverkar folks liv, säger Teodora Özer Bagdo.

– Det händer att folk hotar verbalt och sedan ber om ursäkt för att de var arga. "Jag var frustrerad, det blev så, jag sa så fast jag inte menade det". Men det har ändå skett.

Trots allt ångrar Teodora Özer Bagdo inte sitt yrkesval. Hon vill hjälpa människor i utsatta situationer, så de får det bättre, säger hon.

Fakta

Akademikerförbundet SSR har låtit Novus göra en undersökning om hot och våld på jobbet. Totalt rör det sig om 15 500 intervjuer.

Delrapporten för Östergötland bygger på 752 intervjuer.

Akademikerförbundet SSR som är fjärde störst inom Saco organiserar runt 70 000 beteendevetare, ekonomer, personalvetare, socionomer och andra samhällsvetare.

Var fjärde medlem i Östergötland tycker att förekomsten av hot och våld har ökat under de senaste tre åren. En av tio har övervägt att sluta på grund av risken för hot och våld.

Samtidigt är det inga problem att fylla till exempel socionomutbildningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!