Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En robust kommun?

Söderköping tillhör de "robustaste" kommunerna i Östergötland, det visar en ny rankning. Bland landets pendlingskommuner hamnar Söderköping på 9:e plats med 88 som sammanvägd poäng.

En av de robustaste kommunerna i länet, så rankas Söderköping i en rapport.

En av de robustaste kommunerna i länet, så rankas Söderköping i en rapport.

Foto: Patrik Selsfors

RAPPORT2018-12-02 16:00

Det är analys- och teknikkonsultföretaget WSP som för fjärde året presenterar rapporten "Regionernas kamp". Den innehåller ett robusthetsindex där man väger Sveriges kommuner utifrån tretton olika parametrar: bland dessa ingår befolkningsutveckling, ålder, utbildning, hur många som arbetar, inkomst med mera. Man har också delat in Sveriges kommuner i ett antal klasser eftersom förutsättningarna är väldigt olika: storstäder benämns A1 och så vidare.

I den här rankningen visar det sig att Söderköpings kommun placerar sig i toppen i Östergötland med endast Linköping före sig. Söderköping får 88 av maximala 120 i robusthetsindex och Linköping får hela 96 – då ska man ta med i beräkningen att Linköping räknas som B2 eller "större stad" med bättre förutsättningar.

När det gäller Söderköping placeras kommunen i B4 vilket innebär "Pendlingskommun nära större stad". Om man bara räknar denna kategori med jämförbara kommuner hamnar Söderköping på nionde plats i landet när det gäller robusthet.

– Vår analys visar att Linköping och Söderköping är de kommuner i Östergötland som har bäst förutsättningar att möta de förändringar som kännetecknar svensk ekonomi just nu och även under överskådlig tid framöver. Det handlar om att hantera effekterna av hög migration, kunskapsintensiva tjänster och handel istället för traditionell industri, säger analytikern Mattias Frithiof på WSP, en av författarna till rapporten ”Regionernas kamp”.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!