Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Om psykisk hälsa" blir digital

Det blir en annorlunda temavecka i år.

Temaveckan "Om psykisk hälsa" blir, som så mycket annat, digital i år.

Temaveckan "Om psykisk hälsa" blir, som så mycket annat, digital i år.

Foto: Norrköpings kommun

Psykisk ohälsa2020-11-07 14:00

Vecka 46 brukar temaveckan "Om psykisk hälsa" arrangeras, med folk, föreläsningar och diskussioner om just psykisk hälsa. Men som med så mycket detta år blir det en annorlunda variant då veckan blir digital. Mellan den 9– 1 november kan man ta del av veckans innehåll via kommunens webbplats.

Årets tema är samsjuklighet och anhörigperspektivet.
– Att ställa om ett stort evenemang till digitalt krävs mycket av alla i arbetsgruppen och framför allt en vilja till att inte ställa in utan ställa om. Jag ser det som en rolig utmaning och detta kommer att bli bra med tanke på de förutsättningar vi har, säger samordnaren Hannele Mitrunen.

Den psykiska hälsan har påverkats av den isolering som är en direkt följd av coronapandemin. Alla har berörts, inte allra minst personer 70 år och äldre eller de i riskgrupp där pandemin inneburit lång social isolering, fysisk distansering och ökad ensamhet. Under temaveckan kommer flera föreläsningar beröra just ökad ensamhet i spåren av pandemin. En av föreläsarna är Susanne Rolfner Suvanto, som kommer att prata om covid -19 och äldre.
– Det är aldrig för sent att må bättre, oavsett ålder. I spåren av covid-19 finns också ljusglimtar. Vi har tvingats till att värdera vad som är viktigt i livet. Jag samtalade med en anhörigkonsulent i veckan som uttryckte att hens möten med anhöriga hade blivit innerligare. Det är det djupt existentiella som kommit i fokus. Men det är också viktigt att vi är tydliga med att vi ska ha fysisk distans och inte social distans. Vi har redan sett en utveckling av alternativ till fysiska möten, inte bara digitalt utan också över telefon, möten utomhus med avstånd, säger hon.

Psykisk ohälsa förekommer i alla åldersgrupper. Jasmine Öhlin från Hjärnkoll kommer att föreläsa om hennes egen erfarenhet med samsjuklighet mellan autism, BDD, utmattning och depression. Hennes uppväxt kantades av mobbning, missförstånd och brist på hjälp. Det tog 19 år innan hon fick sin autismdiagnos. Hennes berättelse ska utmana bilden av den typiske autisten och samtidigt ge en inblick i hur rörigt det kan kännas inombords när man kämpar med flera olika diagnoser. 
– Många av mina problem viftades bort som tonårsfasoner och bilden av den ”typiska autisten” gjorde att det dröjde innan jag fick rätt hjälp. Att bli sedd i sina svårigheter är det viktigaste av allt och jag hoppas ge hopp till att det blir bättre, säger Jasmine Öhlin, som föreläser under måndagen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!