Veckan har arrangerats under flera år och har som syfte att uppmärksamma psykisk hälsa. I år sätts fokus på oro och ångest. Dagarna har fokus mot olika åldersgrupper och synliggör olika typer av problematik.
– Många drabbas någon gång under livet av någon form av livskris och kan uppleva oro och ångest som kan ta sig olika uttryck beroende på exempelvis livssituation eller ålder. Temat är väldigt aktuellt och därför måste vi våga prata om dessa frågor och på så vis bryta tabun kring psykisk hälsa, säger Hannele Mitrunen, samordnare för Om psykisk hälsa, Norrköpings kommun.
Temaveckan arrangeras i samarbete mellan bland annat Finspångs, Norrköpings och Söderköpings kommuner, Region Östergötland, Capio Psykiatri i Norrköping samt NSPH Östergötland – Nationell samverkan för psykisk hälsa. En av föreläsarna är Eric Bergström som lyfter ångest och oro genom att berätta om sina egna erfarenheter.
– Jag har alltid hållit mina känslor och tankar inom mig men nu är det dags att prata om det som inte syns på utsidan. Genom Ångestskolan använder jag mig av egna erfarenheter för att hjälpa människor att sätta ord på de svåra känslorna som ibland gömmer sig på insidan, säger Eric Bergström, föreläsare och grundare av Ångestskolan.
Alla arrangemang har fri entré och är öppna för alla. Dagarna är indelade efter ålder och inleds på måndagen med fokus på att den psykiska ohälsan bland unga ökar. Eric Bergström och Johanna Hennberg föreläser om ångest, tvångstankar och social fobi.