Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

12 suicidförsök under tre dygn

Att människor som inte mår så bra psykiskt kan må ännu sämre vid högtider, är inte bara anhöriga och vårdpersonal väl medvetna om, polisen är många gånger den som är först på plats efter ett "suicidlarm".

Högtider kan få den som mår dåligt att må sämre.

Högtider kan få den som mår dåligt att må sämre.

Foto: isabell Höjman/TT

Psykisk ohälsa2019-12-30 08:00

Patrik Forsemalm, poliskommissarie och nationell verksamhetsutvecklare för polisens arbete med psykisk ohälsa vill att frågan om det förebyggande arbetet måste upp på dagordningen.

– Annars kommer vi aldrig att kunna minska antalet suicidfall, säger han.

I Norrköping hade polisen i sina system under kod 9011, som står för suicidförsök, 1 fall den 23 december och 2 fall på julafton. I hela Östergötland hade polisen 12 suicidförsök under de tre dygnen 23-25 december.

Under koden 9011 ryms allt från att något har skickat ett sms och hotat att ta livet av sig, till ett fullbordat försök.

–  Hela spektrat finns där och den psykiska ohälsan är inte bara ett problem för polisen utan ett samhällsproblem, där det finns ett behov av tidigare insatser, men köerna till BUP är långa och hjälpen kommer många gånger för sent menar Patrik Forsemalm.

Regeringen har visserligen tillsatt en utredning för hur man på bästa sätt ska samverka kring suicidfrågor och människor som inte mår bra psykiskt, men än så länge finns inga gemensamma riktlinjer.

– De ganska många miljarder över 100 som används för psykisk ohälsa borde vi kunna använda på ett bättre och förståndigare sätt, säger Patrik Forsemalm.

Det finns ingen gemensam statistik utan varje myndighet har att förhålla sig till sina egna siffror.

–   Eftersom både kommuner och regioner är självstyrande kan alla välja att göra olika när det gäller det förebyggande arbetet mot psykisk ohälsa, säger Patrik Forsemalm.

En trauma/psykiatriambulans skulle enligt Patrik Forsemalm vara ett steg i rätt riktning, men någon sådan finns inte i vare sig Norrköping eller i Östergötland.

– Det finns ett medborgarförslag om en psykiatriambulans. Det har visat sig vara en framgångsfaktor efter ett pilotprojekt i Stockholm som spridit sig till flera delar av Sverige, säger Patrik Forsemalm.

Men det finns saker både du och jag kan göra. Nämligen våga fråga.

– Om vi vet att någon inte mår så bra så våga fråga hur den personen verkligen mår och om personen har funderat på att ta sitt liv. Det är viktigt att våga fråga och våga lyssna på svaret. 

Att man genom att fråga skulle "väcka den björn som sover" är ett förlegat sätt att se på saken.

– Tvärtom kanske man kan få den som mår dåligt att faktiskt prata om det, säger Patrik Forsemalm.

Karta: Norrköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!