Det är runt middagstid på tisdagen och utanför kommunhuset har ett knappt hundratal personer – bland dem merparten kvinnor – samlats. Många bär på handgjorda skyltar med budskap som "Hälsa och fritid behöver även vi" och "Politiker ta ert ansvar". Det handlar om en demonstration mot försämrade scheman och framförallt kanske mot bristen på dialog i samband med genomförandet av förändringar i arbetsscheman för de vårdanställda. Socialnämndens möte ska snart börja och det är i samband med detta som man vill överlämna en protestlista med över 250 underskrifter till nämndens politiker.
Här finns också representanter från fackföreningen Kommunal Öst.
– Det som vi i första hand kritiserar är bristen på dialog inför den här organisationsförändringen som nu sker. Det är viktigt att våra medlemmar får vara med och påverka sina arbetstider, det här innebär fler arbetspass och mindre återhämtning, säger Maj Bergendahl, ordförande i Kommunal Öst.
Det handlar om planerna på att införa vad som kallas "hälsosamma scheman" vilket i detta fall innebär att gå ner från tio- till nio-timmarspass och jobba i 4-veckorsscheman. Men detta innebär enligt arbetstagarna fler nattpass för att nå upp till heltid och för dagpersonalen blir det tidigare mornar eller senare kvällar. Detta är en förändring som tagits av tjänstemän och på ett protestmöte i förra veckan deltog inga från den sidan.
– Det är en av orsakerna att den här demonstrationen hålls, säger Maj Bergendahl som tillägger att det här blir allt vanligare i landet.
– Det sker lite här och där och leder ofta till protester. Orsaken till förändringarna är ju ekonomisk till vinning för arbetsgivaren. Vi menar att det istället behövs mer resurser så det här är en viktig fråga att driva centralt för Kommunal.
Så inleds protesten med ett tal av Åsa Blid, arbetstagare inom hemtjänsten, där hon talar om konsekvenserna av förslaget och hon avslutar till applåder och visslingar:
– Ni borde skämmas som behandlar personalen så här. Gör om och gör rätt nu!
Därefter överlämnar Åsa Blid och Maria Melin de 250 namnunderskrifter man samlat ihop mot förslaget (vilket enligt Hägg är 100 procent av de som jobbar) till kommundirektör Anna Thörn samt Anders Eksmo (KD) och Tuula Ravander (S) som sitter i Socialnämnden.
Den 12 november ska det nya arbetsschemat träda i kraft.