Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Missbrukare får rena sprutor

Vrinnevisjukhuset är först i länet med att erbjuda missbrukare rena sprutor, för att minska spridningen av blodsjukdomar som hepatit och hiv.

Vrinnevisjukhuset är först i Östergötland med sprututbyte för missbrukare.

Vrinnevisjukhuset är först i Östergötland med sprututbyte för missbrukare.

Foto: Martina Holmberg / TT

PROJEKT2018-09-26 14:00

Region Östergötland och infektionskliniken startade den 3 september projektet med sprututbyte på Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

– Jag tillsammans med en kollega på beroendekliniken och en kollega från smittskyddsenheten fick i uppdrag för två år sedan att se över hur en sprututbytesverksamhet skulle kunna se ut i Norrköping, berättar Carola Skogwik, verksamhetschef vid infektionskliniken på Vrinnevisjukhuset.

– Vi var runt och tittade på hur man gör på andra ställen i Sverige, bland annat i Kalmar och Jönköping.

Efter att ha fått till en lokal, på infektionsavdelningen på ViN, men med egen ingång utifrån, startade verksamheten den 3 september. Det är öppet tre dagar i veckan.

Projektet drivs av infektionskliniken i samarbete med beroendekliniken.

– Man erbjuds rena sprutor, man erbjuds både sprutor och kanyler, spritsuddar för att tvätta rent, för att minska risken för lokala infektioner, och även burkar att lägga använda sprutor och kanyler i, säger Carola Skogwik.

Varför gör ni det här?

– Det gör vi för att förhindra smittspridning av blodsjukdomar i gruppen av missbrukare, som hepatit B och C och hiv.

Det har alltid funnits olika läger i hur man ser på att erbjuda rena sprutor på det här sättet, om man ska eller inte ska det.

–  Men på de ställen där det har startat så ser man en väldigt stor nytta. Det förhindrar smittspridningen, men så bygger du också upp en tillit hos de här personerna, att de vågar lita på vården och kanske på sikt tar hjälp för att avsluta sitt missbruk, säger Carola Skogwik.

– Det handlar både om att förhindra smittspridning, men också om att bygga förtroende.

Just nu är tretton personer inskrivna i verksamheten. De som inte har hepatit B erbjuds vaccin. Det finns möjlighet till stöd för de som vill lämna sitt missbruk.

Malmö och Lund har haft en sådan här verksamhet i över 30 år.

– Vissa lämnar sitt missbruk och vissa är kvar i sitt missbruk, men man ser ändå att man minskar smittspridningen av de här blodsjukdomarna, och att man också minskar inläggningen på sjukhus, för de får inte infektioner i hud och mjukdelar när de använder rena verktyg istället.

Det tvååriga projektet ska fortlöpande utvärderas. Norrköping är det enda stället i länet som har verksamheten.

– Det är en högre användning av narkotika i Norrköping med omnejd än i andra delar av länet, så därför är Norrköping den stad som det börjar först i.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om