Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Husmorsgraffiti på stan

Husmorsgraffiti pryder Industrilandskapet. Gamla grytlappar och virkade dukar har fått nytt liv genom det kvinnliga nätverket Hemma.

Vackert virkat. Aliya Mohamed är en av deltagarna i projektet.

Vackert virkat. Aliya Mohamed är en av deltagarna i projektet.

Foto: Susanna Beskow Norgren

PROJEKT2016-12-01 12:00

– Husmorsgraffiti och kvinnokollektivet Hemma är ett projekt där vi vill fånga upp kvinnorna som står mellan sina barn och sina män, utan att kräva eget utrymme. Här bjuds kvinnorna in till en egen sfär – för sin egen skull, säger Anneli Lindberg, konstnär och initiativtagare till projektet.

Genom tre träffar under hösten har hon, tillsammans med Svenska kyrkan och Arbetets museum, undersökt förutsättningarna för att etablera ett nytt kvinnokollektiv i Norrköping.

Både svenska kvinnor och kvinnor med invandrarbakgrund har på Arbetets museum mötts vid ett berg av gamla virkade dukar, grytlappar och garnnystan. Nu har textilierna, skänkta av Erikshjälpen, Hela människan och vänner och bekanta, textilier som annars skulle slängas, fått nytt liv, genom att de satts ihop till konstverk. Träffarna har också varit ett sätt att mötas, över gränserna.

– Att vara lite bortkastad i samhället kan man känna var och en, men att komma ny i samhället, och att hitta en plats, att ha varit modig nog att gå över halva jordklotet, och hamnat här – då måste vi prata med varandra. Då är det fråga om att mötas, säger Carina Milde, Arbetets museum.

I veckan gav sig gruppen ut i kvarteren kring museet för att sprida husmorsgraffitin – en slags blandning av graffiti och gerillaslöjd, där stadsmiljöer fått mjuka virkade inslag. Anneli Lindberg talar om att inta det offentliga rummet och göra det till sitt, att känna att "det här är vår plats också".

På varje installation sitter en lapp med texten "Hemma".

– Hemma är där man själv är, säger Katarina Wändahl, adjunkt vid Svenska kyrkan, och menar att det inte bara är en fysisk plats, där kvinnor ofta har sina domäner, utan också där man är som människa.

Sara Ahmadi och Soheila Ahmadi från Afghanistan och Aliya Mohamed och Safi Osman från Somalia har varit med i projektet som de gärna ser får en fortsättning. Safi Osman talar om kommunikation med samhället och mer kontakt med det svenska.

– Hantverket är kommunikation, säger Safi Osman.

Det finns också en linje till kvinnor bakåt i tiden, oavsett land. Safi Osman berättar att hennes mamma brukade göra lapptäcksliknande sovunderlag av gammalt tyg.

Projektet har finansierats av Svenska kyrkan. Hur en fortsättning kan se ut är oklart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om