De har båda erfarenhet av olika sporter och har själva hört hur snacket kan gå i killarnas omklädningsrum. De berättar om en kultur där killarna pratar om tjejer på ett nedvärderande sätt, som sexobjekt eller där homosexuella exkluderas.
– Det betyder givetvis inte att alla klubbar fungerar såhär, men generellt finns det en kultur bland sportklubbar och det gäller bland alla sporter. Det är förstås heller inte alla killar, men det finns en struktur och en attityd som vi skulle vilja ändra på, säger Shanga Aziz.
– Sedan ung ålder får man lära sig att det som är kvinnligt är mindre bra. Och det som är manligt är bättre. Ett bra exempel är när man pratar om att man skjuter ett kärringskott. Skjuter man ett dåligt skott så skjuter man ett kärringskott.
De läser samhällsvetenskapsprogrammet på Nya Bergska och gå en kurs i entreprenörskap där de ska driva företag. Att deras företag skulle handla om något där de kan förändra samhället var givet. Locker room talk UF heter det och går ut på att de åker ut till olika sportklubbar för att träffa spelarna i omklädningsrummet en kvart före träningen börjar och prata om jämställdhet.
– Till exempel har vi en del i projektet som vi kallar för Din mamma. Killar kan kalla tjejer för slampa, hora eller visa nakenbilder på en tjej för andra. Då brukar vi ställa frågan; ”tänk om det var din mamma, vad hade du tänkt om det då?” Många blir då upprörda och när de får lite perspektiv, säger Rogerio Silva.
Till en början riktar de sig till fotbollsklubbar i Finspång, för killar mellan 10 och 14 år. Tanken är att de sedan ska gå vidare till andra sporter och även i ett större geografiskt område.
– Vi vill börja med de som är ganska unga, för att göra det i ett förebyggande syfte. Vi vill inte att de ska växa upp och ha de här fördomarna mot kvinnor och homosexuella, säger Rogerio Silva.
För att finansiera projektet säljer de också armband som de gör själva. De började sälja armbanden för en vecka sedan och har redan sålt 50 stycken.
– Men vårt syfte är inte att tjäna pengar på det, utan för oss är det viktigare att det vi gör innebär någon skillnad, säger Shanga Aziz.
De ser projektet även som ett integrationsprojekt eftersom många nyanlända söker sig till sportklubbarna.
– Många som kommer hit kommer från ett land där till exempel homosexualitet inte är accepterat och där kvinnor inte alls har samma rättigheter. Kommer man då hit och får höra om de här åsikterna som vi pratar om får man en bild av vilka värderingar vi har här, säger Shanga Aziz.
De har inför sitt projekt intervjuat både killar och tjejer, där de har fått en tydlig bild av att machokulturen existerar.
– Vi pratade med mer än 100 kvinnor och varenda en hade minst en berättelse där de varit med om något kränkande, antingen det gällde dem själva eller någon annan. Något som blev tydligt var att det gällde just att det kom från killar i grupp och det är därför vi valt att rikta oss till sportklubbar, en plats där män träffas i grupp, säger Shanga Aziz.