Det var förra veckan som landshövding Elisabeth Nilsson delade ut utmärkelsen, som går till en företagare med utländsk bakgrund som "trots alla hinder lyckats skapa ett starkt, lönsamt och snabbväxande företag och står för nytänkande i sin bransch”, som man kan läsa i nomineringen.
Smickrande, tycker så klart Adnan Nison, men egentligen borde det vara pappa Isa som skulle få det:
– Det här är egentligen hans pris, säger Adnan och berättar om Isa, som vågade köpa ett gatukök i Marielund i början av 1980-talet, trots att han inte kunde svenska.
– Vi kommer från Turkiet och flyttade först till Tyskland och sedan till Sverige. Pappa pratade tyska med kunderna, och vi skrattade en hel del åt honom. Senap var senf och korv würst, minns Adnan.
Själv jobbade han extra i pizzeriorna Isa sedan köpte, men i början av 1990-talet kom Adnan med en idé, som pappa Isa först inte alls gillade.
– Varje morgon väntade vi på att få köttfärs levererad, så vi kunde göra kebabspetten. Jag började tänka att vi kunde mala köttet själva, en gång i veckan, och frysa in. Pappa var emot idén, först, men sedan började vi göra det.
Efter ett tag ville flera pizzerior i stan köpa deras kebabspett, och när de hade fyra kunder tog de beslutet: att sälja pizzerian och bli producenter.
– Det var långa arbetsdagar för pappa i pizzerian, och att bli producenter var ett sätt för honom att få bättre arbetstider, säger Adnan.
De första åren hade Adnan flera jobb parallellt med företaget, men runt millennieskiftet började även han att fokusera enbart på Niso Kebabprodukter.
I dag har de 16 anställda och omsätter 70 miljoner kronor. Med de siffrorna är företaget en av landets tre största kebabgrossister, men Adnan Nison tror att man skulle kunna bli större än så.
– Vi skulle lätt kunna fördubbla vår omsättning. Men frågan är om vi vill?, säger han och utvecklar:
– Vi har växt långsamt, på ett tryggt sätt. Vi har fått en relation med kunderna och det viktigaste för oss är att bli bäst på det vi gör, säger han.
I sortimentet finns gyros, som är gjort på fläskkött, nötkebab och kycklingkebab. Inne i fabriken på Torsgränd styckas, smaksätts och skapas kebabspetten, som sedan levereras ut i hela Sverige. Och Adnans egen favorit bland kebaber?
– Allt hänger på att det är bra och fräscha råvaror! säger han.