Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Historielärare fick pris

Den 20 mars fick läraren Eva Lindahl från De Geergymnasiet ta emot pris för sin kreativa historieundervisning.

Akademiens preses Anders Cullhed, Eva Lindahl( Akademiens lärarpris), Elisa Rossholm( Beskowska stipendiet) och Mickaëlle Cedergren( Uno Lindgrens pris).

Akademiens preses Anders Cullhed, Eva Lindahl( Akademiens lärarpris), Elisa Rossholm( Beskowska stipendiet) och Mickaëlle Cedergren( Uno Lindgrens pris).

Foto: Andreas Norlén

PRIS2019-03-25 16:00

Priset delades ut vid Kungliga Vitterhetsakademiens högtidssammankomst i Riddarhuset – något som dokumenterades av talmannen Andreas Norlén som var på plats.

Eva Lindahl från De Geer i Norrköping fick Kungliga Vitterhetsakademiens pris för en berömdvärd lärargärning: "Hennes kreativa historieundervisning fångar, utmanar och utvecklar eleverna med varierade metoder som rollspel, digitala redskap och undersökande arbetssätt. Hon driver också frågor om demokrati och rättvisa, alltid med elevens bästa i fokus."

Prissumman var 50 000 kronor, samt 20 000 kr till skolans bibliotek.

– Det var väldigt högtidligt. Pampigt, och rätt så avslappnat med tanke på situationen och omständigheterna. Man är ju inte så van vid de där kretsarna, man var lite pirrig om man skulle kunna sköta sig, säger Eva Lindahl.

– Men det gick bra, jag tror att jag var en ganska god representant för lärarkåren, skolan och Norrköpings kommun.

– Det var en väldigt trevlig kväll, det var väldigt pampigt och ståtligt i Riddarhuset, med fanfarer och så. Inramningen blir ju magnifik i en sådan lokal, säger Eva Lindahl.

Efteråt var det middag i Eric Ericsonhallen på Skeppsholmen. Särskilt värmde det, säger Lindahl, att flera spontant kom fram och gratulerade till lärarpriset och tyckte att det var det viktigaste priset som delades ut den här kvällen: ett vardagspris, till en vardagshjälte.

På första raden vid prisutdelningen satt talmannen Andreas Norlén, Norrköping, och utbildningsminister Anna Ekström. Båda tog varsin selfie med Eva Lindahl under kvällen, till sina Instagramkonton.

– Det är inte jag som har tagit selfisarna, det är de som har gjort det, det tycker jag är lite roligt. Jag är ingen selfieperson, jag har nästan inga bilder på mig själv någonstans, säger Eva Lindahl.

Andreas Norlén, inbjuden i rollen som talman, tyckte det var roligt att en Norrköpingslärare fick pris.

– Jag tänkte att det här borde få lite vidare spridning, säger Andreas Norlén som passade på att ta lite bilder som han skickat till Folkbladet.

– Jag hade en bra fotovinkel där från första bänk.

– Det är jätteroligt att en lärare från Norrköping uppmärksammas på det här sättet, och dessutom i historia, som är ett av mina favoritämnen. Det var en extra krydda, tycker jag, och att hon enligt motiveringen levandegör historieämnet och gör kopplingar mellan dåtid och nutid, vilket jag också tycker är väldigt viktigt, just att man förstår att historien förklarar varför vi är där vi är idag, säger Andreas Norlén och nämner även det demokratijubileum som rullar under mandatperioden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om