Inför en skara människor i Dominhuset delades Fem i tolv-priset ut för 19:e gången i ordningen på tisdagen. Utdelare var kommunalråd Lars Stjernkvist (S), men det är Norrköpings Brottsförebyggande Råd som utsett vinnaren.
– Det är ett jätteviktigt pris som vi delar ut till en privatperson eller organisation som jobbar mot främlingsfientlighet och för att främja integration, sade Kajsa Törnqvist Netz (C) innan allt drog igång.
När Lars Stjernkvist så tog till orda var det egentligen bara han, och de politiker och tjänstemän som utgör Norrköpings Brottsförebyggande Råd, som visste vem som skulle få priset i år. Vinnaren stod i publikhavet, "ditlurad" av en kollega med förevändning om lunch. När Marieborgs folkhögskola lästes upp, såg rektor Jerry Wiklund hur vissa i publiken började nicka åt honom. Och snart stod han där framme hos kommunalrådet, med diplom och en check på 5 000 kronor i famnen.
– Tack! Det är oerhört hedrande. Jag är representant för alla de som med stor entusiasm jobbar med det här: lärare, personal på vårt boende för ensamkommande flyktingbarn, vaktmästare och alla andra, sade han.
För nio år sedan var Marieborgs folkhögskola var först ut i landet med att erbjuda boende och utbildning för ensamkommande. Sedan har flera folkhögskolor i landet hakat på. Att börja med detta var en självklarhet, menar Jerry Wiklund:
– När kommunen frågade oss sade vi att vi kunde göra det, om vi fick ta hand om helheten med utbildning, boende och integration. Sedan dess har det strömmat igenom många nyanlända som blivit vuxna och flyttat vidare.
Just utbildning ser han som nyckelfaktorn till att starta om sitt liv.
– Det är ett viktigt instrument för att kunna ta sig in i samhället, hitta jobb och boende och skapa sig ett eget liv.
Och det är för just detta arbete, plus mycket annat som Marieborgs folkhögskola gör för att integrera människor i samhället, som priset tilldelas just dem. Vinstsumman på 5 000 kronor valde dock Jerry Wiklund att ge bort med en gång.
– Vem behöver dem bäst i jul om inte Kvinnojouren? sade han och meddelade att pengarna går till dem.
Lars Stjernkvist var knappast överraskad över givmildheten.
– Själva folkhögskoleidén handlar om att få människor att växa. Bedriver man utbildning, då är man generös!